Трябва да се замислим какъв е ефектът от европейските средства,

...
Трябва да се замислим какъв е ефектът от европейските средства,
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: В Румъния европейската помощ дава много по-големи резултати, отколкото у нас

Трябва да се замислим какъв е резултатът от европейските средства, а не какъв брой усвояваме и какъв брой са грешките. Сметната палата несъмнено няма да откри доста неточности и ще каже " Браво ", разяснява в неделя пред БНР някогашният вицепремиер Ивайло Калфин – консултант на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер.

" България получава от 2007 година – откогато сме членове (на Европейски Съюз -бел.ред.) до края на идната година, ще станат 50 милиарда лева помощи от Европейски Съюз. Време е от време на време да се обръщаме обратно и да погледнем какво се е случило. От тези пари някъде към 16-17 милиарда са за районно развиване. Трябва да се замислим, че резултатът не е подобен, какъвто би могъл да бъде и какъвто е в другите страни членки ", разясни Калфин.

Той даде образец с Румъния и акцентира, че помощта на Европейски Съюз там дава доста по-големи резултати.

" При европейските пари за къщите за посетители най-вероятно ще се окаже, че огромна част от тях са изхарчени по разпоредбите. Проблемът е със самите правила, които са писани 2008 година Спазвайки разпоредбите, в тази ситуация най-вероятно ще излезе, че няма огромни нарушавания, се харчат пари без безусловно никакъв публичен смисъл. Те имат смисъл единствено за една група хора, които имат достъп до тях ", разяснява още Ивайло Калфин.

У нас няма еластичност, акцентира той и уточни средствата за битка с безработицата. Инструментите за това са направени, когато беше доста висока безработицата, а в този момент, когато е ниска, ги прилагаме същите, сподели Калфин. По думите му отново се работи по разпоредбите, само че резултат от тази стратегия също няма.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР