Трябва да се върнат, ние тук трябва да работим така,

...
Трябва да се върнат, ние тук трябва да работим така,
Коментари Харесай

Президентът Радев от Рожен: Трябва да работим тук да се върнат от чужбина българите

Трябва да се върнат, ние тук би трябвало да работим по този начин, че да се върнат българите от чужбина, сподели президентът Румен Радев пред медиите, разяснявайки придошлите от чужбина българи на Рожен след формалното разкриване на тридневния събор. Той даде формалния старт на националното забавление и фолклорния конкурс със символичния звън на чановете от музея в Смолян, дружно с кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Славка Чакърова и регионалния шеф на Смолян Недялко Славов, кметовете на Девин и Баните Красимир Даскалов и Милен Белчев.

Затова и задачата на Роженския събор е да ни припомня, че по този начин, както нашите каба гайди могат да разлюлеят една непоклатима планина, по този начин всички ние с дружни старания можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където е заслужила да бъде ", съобщи пред множеството прездидентът.

Хиляди приветстваха четирите лъча от над 200 гайдари, които се събраха при главната от четирите подиуми на поляните. След това по традиция на сцената излезе да поздрави голямото голям брой с родопски песни и танци фолклорен отбор " Родопа ". Овациите на поляните обраха 13-годишната певица Мария Бечева от Чепеларе дружно с гайдарят Илия Учиков и Валя Балканска с гайдаря Петър Янев. Народната певица е непроменяемо на роженските надпявания от 1961 година

" Роженският събор е освен един от празниците на националното творчество, а и на българщината, тъй като през днешния ден на волните родопски поляни царува достоверния и хладнокръвен български дух. Да поздравя всички вас, родопчани, които пазите свято традициите на рода и за които свободата е положение на духа. Ние, българите, тачим местата, които ни събират и сплотяват, които ни дават опция да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предшественици и непреходни полезности, тъй като Роженският събор е актуален израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история. Някога тук, на тези поляни, са си давали среща разграничените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, с цел да почерпим мощ от корена, да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души.

България би осиротяла без магията на родопската ария и без животворния тон на гайдите. Днес обаче Родопите са измежду най-бързообезлюдаващите краища на България. С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, то отнася със себе си освен мъдростта на старците, само че и очакванията ни за още неродените.

Затова и задачата на Роженския събор е да ни припомня, че по този начин, както нашите каба гайди могат да разлюлеят една непоклатима планина, по този начин всички ние с дружни старания можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където е заслужила да бъде ", поздрави множеството предизентът. Държавният глава пожела на всички да изживеят и запомнят това събитие като празник на българската родова памет и като жив извор на българското единение. Президентът се снима с хиляди на поляните.

Сред съборяните бе и брачната половинка на президента Десислава Радева в рокля в милитъри жанр, която се преливаше с поляните.

" Родопите са планината с дух, тук живеят гостоприемни и положителни хора, тъй като тук са непокътнати традициите, обичаите, тъй като природата е прелестна и има невероятни гозби.Три дни всички вие ще усетите това, три дни Рожен ще бъде България ", сподели при откриването кметът Николай Мелемов. Той напомни историята на събора, почнал преди 121 години, когато свещеникът на село Соколовци Ангел Инджов насочва прошение до граничните управляващи най-малко за един ден в годината да се отвори границата за празника на св. Пантелеймон.

Още същата година, при параклиса св. Кирик и Юлита се събират българите от двете страни на границата - от свободна България и останалите, които са под османско господство до 1912 година " Затова Рожен е популярен и заветен, тъй като е знак на обединяването на българите, без значение от границите, които ги разделят ", сподели Мелемов. Той прикани хората да се помолят за благоденствието на България, за обединяването на нацията ни и за мир, здраве и благополучие, защото Рожен е молитвена околност с голям брой параклиси.

" Свободният дух ни събра през днешния ден на Рожен по-сплотени и мощни в името на майка България ", съобщи Мелемов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР