Трябва да се увеличат наказанията за непълнолетни при тежки престъпления,

...
Трябва да се увеличат наказанията за непълнолетни при тежки престъпления,
Коментари Харесай

Марин Марковски: Да се увеличат наказанията за 17-годишни при най-тежки престъпления

Трябва да се усилят наказванията за малолетни при тежки закононарушения, само че това би трябвало да става рационално и уравновесено, сподели юрист Марин Марковски по Би Ти Ви. Този спор стартира след случая в Галиче, когато Андрея бе убита от 17-годишния Аксел.

Когато има закононарушение, осъществено от малолетен, би трябвало да се регистрира неговата психическа и прочувствена зрялост, счита Марковски. Промяната би трябвало да обхване малолетни, навършили 17 година, които правят закононарушение по член 116 - най-зверските закононарушения.

Според него текстът в Наказателния кодекс би трябвало да се промени по този начин: Непълнолетни, навършили 17 година, направили закононарушение по член 116 от Наказателен кодекс, което съставлява изключително тежък случай, да се санкционират от 5 до 20 година отнемане от независимост. В такива случаи съдът би трябвало да назначи сложни експертизи, счита Марковски.

Доц. Светла Маргаритова изрази противоречие с увеличението на наказванията за малолетни. Тя напомни, че още в първия ни углавен закон от 1896 г и до ден сегашен за малолетните, направили най-тежки закононарушения, наказванията са били заменяни с по-леки. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР