Трябва да се пристъпи към разработването на една нова енергийна

...
Трябва да се пристъпи към разработването на една нова енергийна
Коментари Харесай

Георги Първанов призовава за нова енергийна стратегия

" Трябва да се пристъпи към създаването на една нова енергийна тактика, стъпваща на действителните проблеми и търсеща техните решения. "

Затова прикани създателят на АБВ и президент на България в интервала 2002-2012 година Георги Първанов по време на интернационален енергиен конгрес " Енергетика, стопанска система, сигурност - настоящи измерения ".

Песимистично звучи, само че казусът не е в приходите, а в неналичието на вероятност в региона на енергетиката.

" Кой ще се хване да учи и да работи в бранш, който затваря и отваря през една-две години и то в границите на едно ръководство ", запита президентът.

Според него главните заключения би трябвало да стигнат до тези, които вършат политиката. Първанов упорства експертизата и енергийната дипломация да се съединят.

" Нека да не подвеждаме под идентичен знаменател работата на всички политици ", моли той и добави, че едни хора, евродепутатите, не престават да тичат в Бюрксел и да доносничат срещу АЕЦ " Белене ".

По думите му, по-късно евродепутатите се прибирали още веднъж със същата си позиция, единствено че облечени в европейски одежди.

" В енергийната тактика тематиката за енергетиката е сдъвкана на една страница и въпросът за АЕЦ " Белене " отсъства ", акцентира Първанов.

" През 2011 година, може би и преди този момент, сме създали една енергийна тактика, която е за външна консумация. Като я илюстрираме с един или два интерконектора, които не правят никаква работа или могат да бъдат просто единствено един байпас в условия на рецесия ", безапелационен е създателят на АБВ.

Първанов прикани, че би трябвало да се пристъпи към създаването на една нова енергийна тактика, по-дългосрочна, всеобхватна и стъпваща на действителните проблеми и търсеща техните решения.

" Формиране на един подобен документ може да докара до събаряне и обиране градуса на напрежението сред институциите в по-широк проект ", счита президентът и посочи, че в случай че не се вземат ограничения ще изтървем нещата.

Първанов желае по-малко да дебатираме по Истанбулската спогодба и да се хванем с действителните проблеми, като да вземем за пример демографската злополука.

Президентът акцентира, че демографската злополука няма да се в профил с изкуствени ограничения, а би трябвало действително и надълбоко да се влезе в стопанската система и да се стартира с енергетиката.

" Навремето бях перефразил една фраза за Клинтън - " Икономиката, глупако ", само че вместо стопанската система - от енергетиката, глупчо. Това е най-високотехнологичния бранш, където би трябвало да се заделят толкоз пари, що се касае за новите самолети ", уверен е Първанов.

По думите му би трябвало да се прояви темперамент в интернационалната и енергийната дипломация, тъй като си коства. " Ако няма консенсус, би трябвало темперамент, воля и бизнес ", разясни той.

" Ако се сърдите на някого за американските бази, сърдете се на мен поради огромните енергийни планове. България печели от едното и другото, само че това е майсторлъкът ", приключи Първанов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР