Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи,

...
Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи,
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: И двата вида тестове за коронавирус трябва да станат масови


Трябва да се преоцени възбраната за осъществяване на профилактични прегледи, в това число диагностични. Това съобщи в предаването „ Преди всички” доктор Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Дейността на лечебните заведения отвън Covid-19 е свита до най-малко, уточни той и предизвести, че диагностиката на хора с онкологични болести е застрашена, което за някои от тях може да се окаже съдбовно.

У нас се откриват средномесечно към 3 хиляди нови случая на онкологични болести. В момента диагностичните способи са блокирани и на процедура остават доста недиагностицирани случаи. Така за част от хората ненавременното разкриване на болестта може да значи по-тежко или неподходящо протичане на болестта, изясни Кацаров.

Подходът към Covid слага всички лечебни заведения в доста тежко състояние, размерът действия е сгънат до 25-30% от нормалния, сподели Стойчо Кацаров.

В разгара на рецесията, когато чакаме да има най-вече пациенти, сме в обстановка, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на доста места медицински личен състав се пуска в заплатен и неплатен отпуск, посочи той.

Според Кацаров системата има задоволително потенциал да посрещне Covid-19, само че има потребност да бъдат подкрепени лечебните заведения финансово, т.е. да им се заплати в тази изключителна обстановка по друг метод от нормалния.

По данни на Министерството на здравеопазването досега у нас са извършени малко над 15 хиляди теста.

Трябва незабавно да се преразгледа решението за тестванията и двата типа проби да станат всеобщи, означи доктор Стойчо Кацаров.

„ Бързи или мудни, в тази полемика погрешно се опълчиха едните на другите. Това са два разнообразни теста, които дават друга информация. Те се допълват един различен. Спорът е неправилен – дали да се ползват или не. Разбира се, че би трябвало да се ползват. Показателно е, че Военна болница е закупила и приложила 1250 такива теста, макар, че шефът на Щаба и началник на самата болница споделя, че не били годни. Правилно е да се вършат и едните, и другите проби. Това, което е още по-важно, е да се вършат повече проби, в това число на контактни лица.”

Тези, които нямат признаци, сега не се тестват, а опитът на други страни демонстрира, че там, където се тестват всеобщо и то хора без признаци, се реализират по-добри резултати, акцентира Стойчо Кацаров. Това съгласно него разрешава на други страни да преживеят рецесията доста по-лесно. „ И това им разрешава и да очертаят картината, разрешава им и да не ползват фрапантни ограничения на ограничение.”

Относно удължаването на изключителното състояние, аргументирано с неналичието на задоволително изясненост за прогнозиране, Кацаров съобщи:

„ Ако преди месец нямахме информация и не можеше да се направи оценка и да се даде прогноза, то месец по-късно след първия регистриран случай, при такова пояснение би трябвало да попитаме – а какво правихте вие един месец, че към момента не сте събрали информация и не можете да прогнозирате рецесията? Такъв метод – ние нямаме информация, по тази причина стойте си у дома, да забележим какво ще стане в идващия месец – такава тактика не е добра. "

В момента повече хора се оплакват от неизясненост към режима на явяване на ТЕЛК комисии, в сравнение с за неполучена здравна помощ в изискванията на Covid-19, сподели още въз основата на получената в пациентската организация информация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР