Трябва да се позволи пазарите да получат руски торове и

...
Трябва да се позволи пазарите да получат руски торове и
Коментари Харесай

Руският министър на отбраната подписва в Истанбул споразумение за износа на зърно от Украйна

Трябва да се разреши пазарите да получат съветски торове и зърно, чийто експорт страда от глобите, наложени на Москва от Запада поради офанзивата й в Украйна

Руският министър на защитата Сергей Шойгу дойде в Истанбул за подписването на съглашение за износа на зърно, заяви Кремъл, представен от Франс прес,.

Турция заяви за предстоящото сключване в 16,30 ч. локално (и българско) време през днешния ден на съглашение, което ще разреши износа на зърно, блокирано на пристанища в Южна Украйна поради съветското нахлуване. Споразумението ще бъде подписано от Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации, отбелязва Агенция Франс Прес.

"Можем да потвърдим, че подписването се приготвя през днешния ден ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви и за идването на Шойгу, който ще парафира съглашението от името на Москва.

Песков съобщи, че е доста значимо да се даде опция блокираното зърно да бъде изнесено.

"Става въпрос за релативно скромна част от украинското зърно, само че при все че е доста значимо това зърно да стигне до интернационалните пазари ", добави той.

Той означи също, че би трябвало да се разреши пазарите да получат спомагателни размери съветски торове и зърно, чийто експорт страда от глобите, наложени на Москва от Запада поради офанзивата й в Украйна. Както сподели тази седмица президентът Владимир Путин, "поради надвисналата продоволствена рецесия е доста значимо да деблокираме доставките на торове, на хранителни артикули и зърно ", акцентира Песков.

Москва е подготвена да подпише съглашение с Украйна, Турция и Организация на обединените нации за улеснение на износа на украинско зърно през Черно море, "но няма да работи преждевременно ", сподели още представителят на Кремъл, представен ДПА.

Според съветското министерство на защитата, представено от ТАСС, в Истанбул Сергей Шойгу ще има двустранна среща с турския си сътрудник Хулуси Акар.

На срещата се чака да участва и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, като с изключение на него като представители на международната организация са към този момент в Истанбул и Шефът по филантропичните интервенции на Организация на обединените нации Мартин Грифитс, който е назначен от Гутериш да работи по украинската част от съглашението, както и ръководителката на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване Ребека Гринспан, която работи по съветската част.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР