Трябва да се помисли за разширяване на достъпа до Конституционния

...
Трябва да се помисли за разширяване на достъпа до Конституционния
Коментари Харесай

Борис Велчев иска Конституционният съд да гледа повече дела

Трябва да се намерения за разширение на достъпа до Конституционния съд , който да гледа повече каузи и да предложи избрани параметри.

Такъв коментар направи ръководителят на Конституционния съд Борис Велчев на тържествено заседание по случай 140 години от приемането на Търновската конституция и отбелязването на деня на юриста като професионален празник.

" Можем да имаме доверие към съдилищата ", сигурен е той и добави, че в случай че се разшири достъпът до конституционно правораздаване, нашата страна ще стане по-демократична и по-правна.

Велчев няма чувството, че това е празник , отдаден на Конституцията и не е видял хора отвън юридическото съсловие, които да одобряват 16 април като празник на тяхната конституция. Хората не могат да го почувстват, осмислят и не вършат предложение да стане почивен и неработен ден , стана ясно от думите му.

Той уточни и недостиг в юридическото обучение - ние не можем да приемем настоящата конституция като правна, а я преглеждаме като красива система от лозунги, които не можем да усетим в личния си живот.

Борис Велчев има възприятието, че сме длъжници на това, което продължаваме да назоваваме Конституция, защото всички я схващат като знак и модел, само че не и като живо право.

Той прикани съдиите да бъдат насърчени да осъзнаят, че конституцията е настоящо право.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР