Трябва да се положат повече усилия за постигане на ефективност

...
Трябва да се положат повече усилия за постигане на ефективност
Коментари Харесай

Повече усилия за ефективност на кохезионната политика поиска сметната палата на ЕС

Трябва да се положат повече старания за реализиране на успеваемост и резултатност в политиката на Европейски Съюз в региона на доближаването, съобщи Европейската счете палата.

Напредъкът в реализирането на тази цел при създаването на законодателството не всеки път води до ефикасни дейности на процедура, декларират инспекторите. Те показват редица области, в които може да се създадат още усъвършенствания, от стратегическото обмисляне и използването на политиката до осъществяването на мониторинг и оценка.

Одиторите също по този начин предизвестяват, че въпреки все по-голямото опростяване на разпоредбите да води до редица изгоди, то може да измести фокуса от ориентираността към резултатите при разходването на средства на Европейски Съюз за доближаване през програмния интервал 2021-2027 година

Около една трета от годишния бюджет на Европейски Съюз в размер на 140 милиарда евро се отпуска за политиката на доближаване. Според Европейската комисия запазването на фокуса при разходването на средства на Европейски Съюз за доближаване върху постигането на резултати е една от главните задания през програмния интервал 2014-2020 година Това е и една от главните цели, заложени в законодателните оферти на Брюксел за този интервал.

" Въпреки че е налице позитивно развиване в нормативната рамка, в редица области, да вземем за пример стратегическото обмисляне, използването на политиката и построяването на резистентност, може да се работи за още усъвършенствания ", сподели Илиана Иванова, членът на Европейската счете палата, отговарящ за правенето на информационно-аналитичния документ.

Той преглежда развиването в напъните на Европейски Съюз да ориентира в по-голяма степен финансирането по политиката на доближаване към постигането на резултати. Като цяло инспекторите приветстват напредъка, реализиран в предходните години. По-специално, Комисията е подхванала стъпки да включи основни характерности при планирането, да вземем за пример установяване на критериите за положително
осъществяване и нужните условия за неговото реализиране, метода на премерване на осъществяването, неговото докладване и оценяване. Тези характерности обаче не всеки път се осъществят дейно на процедура.

За предложенията на Комисията за идващия програмен интервал (2021-2027 г.), инспекторите показват удовлетворение от метода, по който са ориентирани средствата на Европейски Съюз към областите, в които те биха оказали най-силно влияние, както и от положените старания за подсилване на рамката за премерване на резултатите. Подчертават обаче неналичието на цялостна тактика на Европейски Съюз за интервала след приключването на тактиката " Европа 2020 " и риска промените в стратегиите да не вземат поради правилата за реализиране на резултати.

Целта на политиката на доближаване е да понижи неравенствата сред районите на Европейски Съюз, с цел да се реализира уравновесено икономическо, обществено и териториално развиване. По линия на тази политика се разходват към 350 милиарда евро – една трета от бюджета на Европейски Съюз за интервала 2014 – 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР