Трябва да се подхожда с много търпение около ремонтите в

...
Трябва да се подхожда с много търпение около ремонтите в
Коментари Харесай

Архитект относно столичните ремонти: Трябва да подходим с търпение

Трябва да се подхожда с доста самообладание към ремонтите в София. Да, нещата не изглеждаха добре първоначално, само че в този момент те стартират да се поправят и извършват, както би трябвало. Вярвам, че най-после ще замязят на нещо, което е вярно. Това съобщи в предаването "Лице в лице " по bTV ръководителят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов.

,,Моето надълбоко разбиране е, че в България би трябвало да стартират да се вършат същински архитектурни състезания. В момента в конкурсната стратегия участват финансови и чисто бизнес критерии, съгласно които една компания би трябвало да разполага с оборот над 3 милиона лв. през последната година, с цел да бъде позволена до какъвто и да е план. А това единствено по себе си лимитира огромна част от практикуващите архитекти в България, тъй като какъв брой от тях могат да се похвалят с сходен оборот?'', разяснява още Игнатов.

,,Вече организирахме среща с основния проектант на София Здравко Здравков и с кмета Йорданка Фандъкова по този въпрос, на която бе контрактувано тези финансови условия да отпаднат и да се ползват международните практики, като да вземем за пример анонимност на участниците. В последна сметка няма смисъл да се вършат уговорени състезания, тъй като това не е в полза на България. В противоположен случай другояче в никакъв случай няма да имаме резултати. А и по-важното е не толкоз да има добър екип, колкото положителни идеи'', добави той.

Борислав Игнатов разкри, че новата процедура по състезанието към "Света Неделя " ще бъде оповестена до месец, а новите условия по нея ще бъдат конкретизирани с юристите от Камарата на архитектите и на Столична община.

,,Засега не се плануват промени в пространството към храм-паметника "Св. Александър Невски'', увери Игнатов и добави, че от Камарата на архитектите ще упорстват за смяна на нормативната база и законодателството в България във връзка с ремонтите, с цел да можем да се доближим по-скоро до европейските практики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР