Трябва да се отървем от оградите с бодлива тел в

...
Трябва да се отървем от оградите с бодлива тел в
Коментари Харесай

Марош Шефчович – Простете, кой?!

Трябва да се отървем от оградите с бодлива тел в съзнанието ни. (…) Из цяла Европа чуваме опростени решения, построени върху популистки, анти-европейски, ксенофобски гледни точки. Те виреят върху раздялите и неведнъж си играят с огъня, нетърпеливи да разрушат нашето европейско съдействие, нашата европейска фантазия.

С тези думи на 17 септември предходната седмица, заместник-председателят на Европейската комисия, словакът Марош Шефчович разгласи кандидатурата си за правоприемник на Жан-Клод Юнкер, чийто мандат изтича следващата година. И публично стана вторият в предварителната конкуренция на огромните европейски политически фамилии за техен “шпиценкандидат ” на изборите за eвропарламент през май 2019 година За този титул Шефчович ще се бори от името на Партията на европейските социалисти (ПЕС), стига да получи утвърждението на членовете й на идния конгрес през декември в Лисабон.

По пътя до португалската столица ще се съберат и други искащи да са лицето на акцията на европейските социалисти – кандидатурите публично ще се събират сред 1 и 18 октомври и надлежно още доста маневри има да се извъртят до тогава. Наблюдатели показват, че от позиция на периодите, Марош Шефчович е избързал с оповестяването на кандидатурата си, преди публично да са импортирани документите. По вътрешните правила на ПЕС словашкият посланик би трябвало да разполага с поддръжката на минимум девет национални партии, членове на политическото обединяване, с цел да бъде признат за претендент. А до 18 октомври и оттова до Лисабон “я камилата, я камиларя ”, както се споделя.

Името на Шефчович за евентуален “шпиценкандидат ” на европейските социалисти се завъртя още през юни на среща в Братислава на водачите на партиите членки на ПЕС от страните от Вишеградската четворка, на която участва и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Все още не е ясно обаче кои са националните партии, които са/ще дадат публично нужната поддръжка за словашкия посланик. Според осведомени с вътрешните брожения във фракцията на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент, даже и “вишеградците ” да са сигурни зад тила на Шефчович, България и Румъния, от които би се очаквало да създадат същото, към момента не са го сторили публично. Други три страни (партии, членове на ПЕС), които се спрягат като вероятни меценати на кандидатурата на словака са Кипър, Малта и Финландия.
Политически коментатори показват, че сходна настройка основава заплахата от подчертаване на разделянето “Изток-Запад ” в Европейски Съюз, против което точно разгласи, че желае да се бори Шефчович, в качеството си на претендент на ПЕС за идващ ръководител на Европейската комисия. Все още не са ясни и кои може да са евентуалните съперници на словака измежду европейските социалисти за номинацията на партията през декември в Лисабон. Според разнообразни източници вероятни такива са различен заместник-председател на Европейската комисия, холандецът Франц Тимерманс, както и френският еврокомисар по икономическите въпроси Пиер Московиси – и двамата членове на партии от ПЕС. Издигането на Московиси за претендент на европейските социалисти обаче ще зависи и от възможната поддръжка за него от президента на Франция Еманюел Макрон, чиято новосъздадена партия “Напред ” за първи път отива на избори за Европейски парламент.
Която поддръжка съгласно някои ще отиде в напълно друга посока. Първо, поради политическата теория на Макрон и второ, тъй като няма по какъв начин да не е направило усещане, че до тук в прогнозите се загатват единствено мъжки имена. И огромните политически фамилии не престават да търсят “дамския шпиценкандидат ”, с която да привлекат гласоподаватели и защитят мантрата за равнопоставеността на половете в европейската политика. При ЕНП вероятните съперници на Манфред Вебер за номинацията в Хелзинки през ноември са отново единствено мъже, а ПЕС от дълго време изгубиха от уравнението висшия представител по външната политика Фредерика Могерини, която очевидно се готви за отдръпване от светлините на рампата на огромната европейска сцена след идните избори през май 2019 година

Запознати настояват, че козът този път ще е в ръцете на либералите от АЛДЕ, които имат на своя страна някогашния министър на стопанската система и вътрешните работи на Дания и сегашен еврокомисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Която се чака да бъде любимец на Еманюел Макрон през май следващата година, както немският канцлер Ангела Меркел се чака да застане публично зад Манфред Вебер, ако/като го издигне ЕНП.

Две думи и за Марош Шефчович въпреки всичко. Европейският комисар за енергийния съюз е роден на 24 юни 1966 година в Братислава. Завършил е Московският държавен институт за интернационалните връзки и като посланик за страната си е бил на задачи зад граница в Канада и Зимбабве, както и дипломат в Израел. Между 2004 и 2009 година е непрекъснат представител на Словакия в Европейски Съюз, а от 2010 година е словашкият европейски комисар.

А спомняте ли си Румяна Желева

Влизането на Марош Шефчович в европейската политика при започване на десетилетието беше меко казано трънливо. След
изборите за Европейски парламент през 2009 и затлачилото се чуване на претендентите за еврокомисари до началото на 2010 година, словашкият посланик бе наклеветен от евродепутати от ЕНП в национализъм, анти-ромски настройки и изказвания. Ударът против претендента на С&Д тогава пристигна в отговор на неуспеха на Румяна Желева, тогавашният български любимец на европейските консерватори, която падна жертва на слабата си подготовка и липса на такт пред евродепутатите. На своето чуването пред Европарламента Шефчович извади цяла серия писма от ромски организации в негова поддръжка и съумя да обърне настроенията в своя изгода, заемайки поста на еврокомисар по административните въпроси и заместник-председател на комисията “Барозу 2 ”.

За него

По-добре да се извини и да мълчи

Това (б.р. – изказването на Марош Шефчович от въведението) е следващата подигравка на Европа против Италия, Лигата и държавното управление. Сега започнаха да се интересуват от нас, откакто в продължение на години еврократите пренебрегваха настояванията на страната ни за помощ в прекъсването на пристиганията и ни настаниха 700 000 имигранти. Най-добре е (Шефчович) да се извини и да млъкне.

Матео Салвини, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия


Идеи на Жан-Клод Юнкер

Изявлението му (б.р. – на Марош Шефчович) не съдържаше доста детайлности, само че споменаването на “ускорен развой на взимане на решения ” във външната политика изцяло поддържа препоръчаното от Жан-Клод Юнкер в речта му за положението на Съюза да се премине от единомислещо към взимане на решения с болшинство в някои области.

Андрю Ретман, публицист, “ИЮ Обзървър ”

Чака го съществено тестване

Със слабото показване на ляво-центристките партии (в Европа), Шефчович го чака съществено тестване, с цел да се пребори за високия пост, даже и да завоюва номинацията на ПЕС. Едновременно с това, той е член на ръководещата в Словакия партия “Смер ” и се употребява с поддръжката на личното си държавно управление. За разлика от другите вероятни претенденти, които идват от страни, в които партиите им не ръководят.

Татяна Янкарикова, публицист, “Ройтерс ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР