Трябва да се остойности трудът на медиците. Това е основният

...
Трябва да се остойности трудът на медиците. Това е основният
Коментари Харесай

Медици от Добрич: Държавата е абдикирала

Трябва да се остойности трудът на медиците. Това е главният проблем пред опазването на здравето в България. Това съобщи на брифинг ръководителят на районната гилдия на Българския лекарски съюз в Добрич доктор Валери Веселинов. Преди години тогавашният финансов министър Симеон Дянков заречен да има такова остонойстяване, само че след месец и половина се отказал от тази концепция .
Не са ясни правилата на финансиране на дадена пътека, на никое място не е записано какво включва тя . Така не се работи. Първо би трябвало да се каже какъв брой коства “, уточни още доктор Веселинов. По думите му отсам идва и казусът при договаряне на рамковите контракти със здравната каса – договаря се при закрепен бюджет.
Той дефинира като несериозно „ Ще дадем 50 милиона лв. на лечебните заведения да усилят заплатите “. Здравните заведения са търговски сдружения и даже да се провиснал тези пари, след няколко месеца като свършат какво следва. „ И по какъв начин Здравната каса ще даде пари на лечебните заведения? Нали се заплаща при свършена работа? “, пита докторът.
Според него нерешаването на този проблем води до недостиг на медици. Като образец той уточни, че в реанимацията в Добрич има 7 лекари и отделението е на „ ръба на съществуването си “. По негови данни в цялата област има единствено по един експерт по ревматология, по клинична хематология, един е и правосъдният доктор. В извънболничната помощ липсват гастроентеролози.
„ Лекарите специализанти нямат обезпечени условия за развиване. Държавата е абдикирала от това и го е оставила на шефовете на лечебните заведения. Защо не се приказва за качество на здравната услуга? Нито в Националния рамков контракт, нито в други документи има застъпен надзор на качеството. В цялата извънболнична помощ няма надзор от страна на Здравната каса “, означи още доктор Веселинов. Той прикани страната да си влезе в ролята.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР