Трябва да се направи много повече за опазване на психичното

...
Трябва да се направи много повече за опазване на психичното
Коментари Харесай

ООН: Все повече работещи по света са с влошено психично здраве

Трябва да се направи доста повече за запазване на психологичното здраве на работното място , съобщи Организация на обединените нации, представяйки нови насоки за понижаване на психическото напрежение, обвързвано с работното място.

Агенциите на Организация на обединените нации за опазване на здравето и труд разгласиха два документа, цялостни със препоръки за това по какъв начин най-добре да се предотвратяват и защищават от опасности за психологичното здраве работните места, като предизвестиха, че психическите разстройства костват скъпо както на обособените хора, по този начин и на обществото.

Според Световната здравна организация и Международната организация на труда всяка година се губят към 12 милиарда работни дни заради меланхолия и тревога, което коства на международната стопанска система близо 1 трилион $.

" Време е да се съсредоточим върху нездравословното влияние, което работата може да окаже върху нашето психологично здраве ", съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в взаимно изказване. " Благосъстоянието на индивида е задоволителна причина да се подхващат дейности, само че неприятното психологично здраве може да има и изтощително влияние върху работата и продуктивността на индивида. "

Здравната организация на Организация на обединените нации предизвести през юни, че близо един милиард души по света са живели с психологични разстройства преди да настъпи Ковид-19 - и пандемията е влошила доста ситуацията.

Цифрите са " тревожни "

Възрастните в трудоспособна възраст са изключително наранени, като един на всеки шест страда от психологично разстройство във всеки един миг, съобщи СЗО.

" Цифрите са тревожни ", съобщи пред кореспонденти Манал Ази, началник на екипа на МОТ по сигурност и здраве при работа. " Пред нас стои голяма отговорност. "

Двете организации предизвестиха, че работното място постоянно е причина за психологични проблеми.

В новия си отчет, в който се изброяват 13 насоки по какъв начин да се противодейства на казуса, СЗО акцентира, че смислената работа може да отбрани психологичното благоденствие, като обезпечи възприятие за задоволеност, убеденост и приходи. Но тя акцентира, че нездравословните или неприятните условия на труд, неприятните трудови взаимоотношения и безработицата могат доста да допринесат за утежняване на психологичното здраве или да изострят съществуващи психологични положения ".

Работното място може да ускори и по-широки проблеми, които оказват отрицателно въздействие върху психологичното здраве, като дискриминация във връзка с пол, възраст, етническа принадлежност, полова ориентировка и увреждания, уточни СЗО.

Новите насоки обгръщат ограничения за подсилване на ръководството на напрежението от страна на служащите, като схващане за казуса и физическа интензивност.

Здравословната работна среда е от решаващо значение

Но може би най-важните насоки се въртят към " организационните интервенции ", нужни за попречване на рисковете за психологичното здраве на работното място, в това число за първи път се предлага образование на мениджърите за попречване на стресираща работна среда и реагиране на служащи в затруднено състояние.

Айиша Малик от отдела за психологично здраве и приложимост на субстанции на СЗО съобщи пред кореспонденти, че е от значително значение " да се попречи на хората да изпитват опасности, като да вземем за пример доста огромно работно натоварване, тормоз, сложни взаимоотношения с сътрудници или ръководители ".

„ Това би трябвало да се промени “, сподели тя, „ в противоположен случай ще продължим да изпитваме компликации с психологичното си здраве на работното място, без значение какъв брой средства за ръководство на напрежението прилагаме “.

В допълнение към новите си насоки СЗО и МОТ разгласиха взаимна информация за политиките, в която са изложени на практика тактики за държавните управления, работодателите и служащите, както и за техните организации, за отбрана и поощряване на психологичното здраве на работното място. В нея също по този начин се показва по какъв начин да се поддържат хората с психологични болести и да им се помогне да вземат участие и да се развиват на работното място.

" Тъй като хората прекарват огромна част от живота си на работното място, безвредната и здравословна работна среда е от решаващо значение ", съобщи в изказването си ръководителят на МОТ Гай Райдър. " Трябва да влагаме, с цел да изградим просвета на предварителна защита на психологичното здраве на работното място, да променим работната среда, с цел да спрем стигмата и общественото изключване, и да подсигуряваме, че чиновниците с психологични болести ще се усещат предпазени и подкрепени. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР