Трябва да се намерят механизми, по които да се инвестира

...
Трябва да се намерят механизми, по които да се инвестира
Коментари Харесай

Весела Лечева: Трябва да спре порочната практика за работа на парче и епизодично по отношение на спортната инфраструктура

„ Трябва да се намерят механизми, по които да се влага в спортната инфраструктура и да престане тази порочна процедура да се работи, на парче и епизодично, тъй като примерно в област Пловдив се влагат 100 милиона лв., а в цяла Северна България няма издигнато нито едно спортно оборудване “.

Това сподели пред публицисти служебният състезателен министър Весела Лечева, която беше на посещаване в плевен по покана на кмета на града Георг Спартански.

Тя сподели, че е нужно да се отстрани стихийното и отчасти облекчаване на ползите на даден град със основаване на целенасочена стратегия, с която да се влага в спортната инфраструктура.

Относно плана за създаване на Спортна зала при входа на парк „ Кайлъка “, който е с 40-годишна история, само че без реализация, Весела Лечева сподели:

„ Знам за съществуването на плана още от моя мандат 2005 – 2009 година. Има доста такава изостанала държавна база, освен в област Плевен и по тази причина съм изискала с нарочни писма до всички регионални шефове, за положението на наличната спортна инфраструктура, с цел да можем да създадем планирането й. Коя е за дострояване, коя е за пласиране и коя е за отдаване чартърен на спортни клубове или на частни вложители. Това обаче е един развой, който изисква информация ”.

Спортният министър сподели, че сега разполага с електронен указател на спортни обекти и уреди, от който не проличава съответна информация за описаните обекти.

„ Затова желая съответна и безусловно настояща информация, която да дава действителна визия за това, какво има България като спортна инфраструктура и нейното положение “, сподели Лечева.

Кметът на Плевен Георг Спартански напомни, че е изпратил писмо до спортния министър Весела Лечева, служебния министър председател Гълъб Донев и служебния министър на районното развиване - Иван Шишков по отношение на бъдещето на започнатото преди четири десетилетия създаване на Спортна зала наоколо до входа на парк „ Кайлъка “ в Плевен и положението на терена и построените, само че незавършени структури там.

„ Ако теренът от тридесет и няколко дека се продаде и парите влязат в Държавния бюджет тогава, в случай че държавното управление, което и да е то има предпочитание, може да насочи целево част от тези средства отново за спортни цели там, където са генерирани, а точно в Плевен предвид на тежките инфраструктурни проблеми с останалите спортни парцели.

Така, в случай че този терен с 40-годишна отминалост бъде даден на частния бизнес да си осъществя там вложенията, а парите отчасти ъдат ориентирани към ремонт на съществуваща инфраструктура от там, откъдето са изкарани ще бъде добре за всички, тъй като и там ще бъде облагородено това място с чудесна локация, страната ще вземе пари, а и плевенската спортна инфраструктура ще може отчасти да осъществя планове за реорганизация и рационализация “, изясни кметът на Плевен Георг Спартански.

След срещата сред служебния състезателен мионистър и кмета на Плевен, общинските съветници Йордан Грижов и Бойко Тодоров връчиха на Весела Лечевапетицияот Общинския съвет на Плевен, призната в края на 2021 година.

С петицията всичките 41 общински съветници от локалния парламент приканват министър-председателя и отрасловия министър да извърнат внимание на положението на спортната инфраструктура в Плевен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР