Трябва да се мисли за цялостна реформа на здравеопазването, смятам,

...
Трябва да се мисли за цялостна реформа на здравеопазването, смятам,
Коментари Харесай

Валери Жаблянов и Тома Биков за нуждата от промени в здравеопазването

Трябва да се мисли за цялостна промяна на опазването на здравето, считам, че това е общо умозаключение, без значение от партийните желания. Това съобщи Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия в студиото на " Денят стартира ". Гост по тематиката " опазване на здравето " беше и Тома Биков от ГЕРБ.


Според Биков мораториумът за финансирането на новаторски медикаменти е трябвало да бъде в действие за по-малко от година, с цел да бъдат лимитирани течове в тази част на здравната система.

По наша виновност не успяхме да разбираем добре това, което искахме да създадем. Появиха се неоснователни страхове, по тази причина направихме и крачка обратно, сподели Биков.

По думите му няма сериозен скок на качеството, защото не престават да изтичат средства от системата.
 Валери Жаблянов, Българска социалистическа партия: Министерството на здравеопазването е лимитирано да работи в системата на опазването на здравето, има група от непримирими хоризонтални ползи, една част от обектите са транснационални, да вземем за пример производителите на медикаменти. Държавната политика би трябвало да бъде преформулирана, тъй като се появиха мощни фактори. Трябва да се съсредоточим върху обществените разноски за здравето на българите, тук салдото е нарушен. Частният бранш пораства безотговорно, доста ясно, че ще се стигне до спор.
Биков също изрази консенсус за промени, само че не за нова система, на основата на съборена остаряла. Нашата система има и своите плюсове, сподели депутатът от ГЕРБ. Той сподели още, че промяна няма да бъде ефикасна, в случай че няма необятно политическо единодушие.
 Тома Биков, ГЕРБ: Трябва да се подсигурява последователност, елементарно се разпалват страхове у хората, а когато има публичен отпор, тези промени не се случват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР