Трябва да се изчака още известно време преди да се

...
Трябва да се изчака още известно време преди да се
Коментари Харесай

Проф. Христова: Трябва да се изчака преди решение за пълен локдаун

Трябва да се изчака още известно време преди да се реши дали да се продължи частичният локдаун или да се наложи цялостен. „ В България, без да постановяваме тежки ограничения успяхме да преминем относително добре през пандемията”.Това съобщи в студиото на „ Събуди се” проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите ѝ съгласно данните, с които разполагат специалистите, Делта разновидността на ковид не е с по-тежко протичане, а с по-бързо разпространяване.

„ Маските са една от отбраните против ковид. Да, тя не е приятна и запарва. Но нямаме значително друго средство, с което да се предпазим”, уточни тя. И добави: „ Оптимист съм и виждайки намаляването на случаите и стартирам да се надявам, че това ще е трайна наклонност. Броят на случаите обаче е разследване на нашето държание. Намаляващият брой на заболелите в този момент се дължи най-много на въвеждането на зелените сертификати”.

„ За децата се реши тестванията за COVID-19 да бъдат със слюнка. Всяко дете е било в лаборатория, с цел да му бъде взет носен секрет неведнъж за разнообразни болести. Аз персонално не мисля, че е имало данни при взимането на този носен секрет да е имало някакви проблеми. Тези проби за COVID-19 в този момент не са доста по-различни”.

По думите ѝ би трябвало да има някакъв филтър, с цел да може децата още веднъж да тръгнат на учебно заведение и в същото време да не разнасят болестта. „ Тези антигенни проби са с задоволително огромна сензитивност и специфика. Трябва да успеем да намерим баланс предвид на обстановката, в която живеем към този момент втора година”, уточни тя.

Професор Христова беше безапелационна, че тестванията, с които ще бъдат проверявани децата, са задоволителни, с цел да се хване възможна болест. „ Те ще са филтърът, с който ще се отсяват децата още на входа на образователното заведение”.

Тя съобщи, че доста от националните лекове оказват помощ в битката против COVID-19, само че не може да се разчита напълно на тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР