Трябва да се инвестира в сигурност и тази българска армия,

...
Трябва да се инвестира в сигурност и тази българска армия,
Коментари Харесай

Ген. Попов: Започването на преговори за F-16 не означава още договор

Трябва да се влага в сигурност и тази българска войска, която изстрада и не беше финансирана толкоз доста години, да бъде подкрепена. Алтернативата е безвремие . Това сподели ген. Константин Попов – председедател на парламентарната кимисия по защита и народен представител от ГЕРБ. Следващата седмица за разискване в Народното събрание влиза предлагането на държавното управление – страната ни да стартира договаряния със Съединени американски щати за 8 изтребителя F-16.
„ Националната сигурност би трябвало да е приоритет и би трябвало да се влага в нея. Това, че започваме договаряния, напълно не значи, че има контракт. Има следваща ратификация. За да се стигне до нея, държавното управление би трябвало да извърши голяма работа и в края на краищата да предложи нещо на Народното събрание. Така че процесът въобще не е приключил “, изясни той пред БНР. Според него „ драматизирането “ на тематиката може да докара до отсрочване на целия развой и може да има сериозен резултат освен върху този план, само че и върху всички останали планове за рационализация на българската войска.
Ген. Попов уточни какво следва идната седмица в Народното събрание:
„ Ще има диспути. Те ще са на политическо равнище. Политиците ще вземат решение, само че то ще е въз основата на експертизата, която е осъществена “.
Депутатът акцентира, че предлагането може и да не мине в Народното събрание, само че в случай че се одобри, това ще даде убеденост и единение на България за продължение по пътя на модернизацията.
„ Ние не споделяме, че отпадат главните условия. Казваме, че държавното управление – това, което е предложило и сме го приели, ще би трябвало да носи своята отговорност, когато пристигна още веднъж за ратификация на препоръчан контракт или пристигна с предложение за договаряния със идващия претендент. F-18 също взе участие с една доста по-сериозна сума и това не ги отхвърля. Така че всеки, който имаше предпочитание, можеше да взе участие “, означи ген. Попов и акцентира, че има избор, а не конкурс. Щом няма конкурс, не виждам по какъв начин ще бъде изопачен и за какво тъкмо изопачен, разяснява той рецензията на президента по тематиката.
„ Параметрите, заложени в математическия модел, не са гласувани от депутатите – това е отговорност на държавното управление и по-специално на Министерството на защитата. Ние връщаме отговорността в държавното управление. На Министерски съвет няма да му е по-леко, в случай че с 5 лева бъде надхвърлена оптималната цена “.
„ Основната цел е ние да придобием бойни качества, които обявявахме гръмогласно, че липсват. Трябва да се преследва задачата. Трябва да има сложен метод и България би трябвало да извлече оптималната изгода във всички вероятни сфери – и в областта на индустриалното съдействие “, безапелационен е ген. Константин Попов. Той се надява в страната да има и повече работни места, свързани с високи технологии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР