Трябва да се борим стратегическото място на България като врата

...
Трябва да се борим стратегическото място на България като врата
Коментари Харесай

Трябва да се борим за стратегическото място на България като врата на Азия към Европа, заяви Румен Радев

Трябва да се борим стратегическото място на България като врата на Азия към Европа да се оползотвори допустимо най-бързо и най-добре. Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден пред представители на българските медии във връзка присъединяване си в сесията „ Диалог сред китайските държавни предприятия и българската власт “ в границите на Световния стопански конгрес, който се организира в китайския град Далиен.

В изявлението си на форума българският държавен глава открои доверието сред България и Китай на най-високо равнище и дейния политически разговор сред институциите на двете страни.

Румен Радев прикани това доверие да се материализира в полза на жителите и бизнеса посредством плановете на самодейността „ Един пояс, веднъж “ и многостранното партньорство в границите на самодейността „ 17+1 “. През нашата територия би трябвало да минат железопътни връзки, автомагистрали, воден превоз, нужна е рационализация на пристанища и на летища. Надявам се, че благодарение на китайските вложения това може да стане по-бързо “, акцентира президентът.

По думите на Румен Радев със стратегическото си разположение, квалифицираната работна ръка и удобната за вложителите данъчна политика България е натурален избор за реализацията на сполучливи планове. Държавният глава още веднъж открои положителните образци в българо-китайските стопански връзки и взаимния интерес от тяхното следващо развиване. Най-големият туристически оператор в Китай употребява програмен продукт, създаден от българска компания. Според Румен Радев обаче не можем да приказваме за съществени планове в инфраструктурата, за вложения и огромно съдействие, в случай че няма директна авиолиния, която да свързва двете страни. Президентът прикани и за построяването на взаимен българо-китайски научно-изследователски и иновационен център, който да „ сложи двустранното съдействие на пистата на високите технологии, конкурентоспособността и високата добавена стойност “.

В сесията „ Диалог сред китайските държавни предприятия и българската власт “ участваха ръководителите на водещи китайски корпорации в региона на вложенията и нововъведенията, осведомителните технологии и връзките, енергетиката, корабоплаването, машиностроенето, химическата индустрия, науката и други, които показаха своя интерес към реализирането на взаимни планове с представители на българския бизнес. По-рано денем българският президент се срещна със Сю Цин, губернатор на провинция Хъбей.

Провинцията е с население от 75 млн. души и с Брутният вътрешен продукт от 500 милиарда $ за 2018 година, като е измежду водещите фармацевтични производители в Китай, на машини, стомана, както и на сила от възобновими енергийни източници. По думите на президента със стратегическото си разположение България има капацитет да се утвърди като един от най-перспективните направления в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж “.

Това основава доста благоприятни условия за вложители в региона на енергетиката и транспортната инфраструктура, а достъпът до българските пристанища на Черно море и река Дунав, както и до всевъзможен превоз, трансформира страната ни в натурален логистичен център за транспорт на артикули към общия европейски пазар.

В Далиен Румен Радев беседва и с Клаус Шваб, създател и президент на Световния стопански конгрес в Давос. Държавният глава изрази интереса на България да продължи да бъде деен участник в международния конгрес, в границите на който се образуват тактики за бъдещето на стопанската система и обществената активност и се оферират визии и решения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР