Трябва да създадем спокойствие в системата на висшето образование, каза

...
Трябва да създадем спокойствие в системата на висшето образование, каза
Коментари Харесай

Денков: Трябва да създадем спокойствие в системата на висшето образование


Трябва да създадем успокоение в системата на висшето обучение, сподели министърът на образованието и науката акад. на съвещанието на парламентарната просветителна комисия.

Очаква се на следващия ден депутатите да обсъдят план за изменение на Закона за държавния бюджет за 2022 година, обвързван с атестацията на преподавателите във висшите учебни заведения. Това планува планът на програмата за работата на депутатите през тази седмица. Измененията са импортирани от парламентарната група на " ИТН ". С тях се цели да отпадне методиката за препоръка на университетските преподаватели, определяна с акт на Министерския съвет и по този метод средствата, отпуснати за нарастване на възнагражденията на университетските преподаватели в бюджета за тази година от 20 млн. лева да доближат до висшите учебни заведения. 

" Преди няколко дни изпратих публично мнение от Министерството на образованието и науката (МОН), че параграф 17 от Закона за държавния бюджет би трябвало да бъде изменен, защото има проблеми в него. Но не е МОН институцията, която го е инициирала. Текстът на този параграф го видях, оповестен в " Държавен вестник ", и всички би трябвало да осъзнаем, че когато е направена неточност, тази неточност би трябвало да бъде поправена. И би трябвало да разделим тези 20 млн. лева, които са гласувани като средства за висшите учебни заведения, от нужните стъпки за осъществяване на промяната във висшето обучение. Това по никакъв метод не трансформира моите упоритости за това, че промяната би трябвало да продължи, само че това да е по-правилния метод, с цел да бъдат стъпките безупречни и от юридическа позиция ", съобщи през днешния ден на съвещанието на просветителната комисия министър.

Председателят на комисията Ирена Анастасова ( " Българска социалистическа партия за България " ) сподели, че е постъпила протестна декларация от Националния браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ (ВОН-КНСБ) по отношение на разглеждането на смяната в параграф 17 на Закона за държавния бюджет, която е импортирана и е част от дневния ред на съвещанието на Народното събрание за на следващия ден. Промяната в Закона за държавния бюджет е предходна през бюджетната комисия и е призната с цялостно единогласие, а на следващия ден следва да бъде гледана в пленарната зала, означи Анастасова.

Моят апел е да обърнем внимание на протестната декларация като факт, а настрана, откакто на следващия ден ще бъде признат параграф 17, приканвам и сътрудниците от всички парламентарни групи да поддържат предлагането, което е направено, в това число и от " Продължаваме Промяната ". След това, в настоятелен и бърз порядък, да приемем в пленарната зала и измененията в Закона за висшето обучение, тъй като те са нужни, прикани министър Денков.

Допълнителното финансиране на висшите учебни заведения да бъде употребявано за нарастване на възнагражденията на лицата от университетския състав, са претекстовете в протестната декларация на Националния браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " (ВОН-КНСБ), за която по-рано през днешния ден Българска телеграфна агенция заяви. Текстът за финансирането не би трябвало да планува ограничавания, изключения или условия за даването на средствата. Мярката " нарастване на възнагражденията " има за цел да компенсира неподходящите последствия, резултат от инфлационните процеси в страната. Допълващото финансиране следва да е ориентирано само и единствено за реализиране на тази цел - увеличение на възнаграждението на всеки член на университетския състав - помощник, основен помощник, доцент, професор, учител, старши учител, като Анекс към Националното съглашение, се показва в декларацията на ВОН-КНСБ.

Председателят на ВОН-КНСБ доцент Лиляна Вълчева благодари на министър Денков, че е отправил апел към всички партии, в това число и към " Продължаваме Промяната ", за спомагателните средства за висшите учебни заведения.  

Заместник-председателят на просветителната комисия Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) изрази подозрение, че тези 20 млн. лева, планувани за висшите учебни заведения, ще им бъдат предоставени бързо, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР