“Трябва да разглеждаме Зелената сделка като възможност за рестарт и

...
“Трябва да разглеждаме Зелената сделка като възможност за рестарт и
Коментари Харесай

Кристина Лазарова, съосновател на Платформата „Brown to Green”: Трябва да разглеждаме Зелената сделка като позитив и възможност за рестарт на сектор „Енергетика“

“Трябва да преглеждаме Зелената договорка като опция за рестарт и реабилитация на бранш „ Енергетика “. “ Това сподели Кристина Лазарова, съосновател на Платформата “Brown to Green” по време на интернационалната конференция на тематика „ Европейската зелена договорка след COVID-19 и българският енергиен преход “, проведена от Института за енергиен мениджмънт, в съдействие с Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България.

По думите й за жалост България към момента няма цялостна идея и визия за реализирането на енергийния преход и се работи на парче. „ Нямаме и проект за деяние.

Всички участници в Платформата се опитахме да създадем подобен на локално равнище. Изготвихме голям разбор и описахме датата за излаз и както се случва в Югозападния въглищен район.

В проекта сме показали по какъв начин може да се трансформира районът и опцията за преквалификация на служащите. Имаме и проект какво може да се направи към местата в този район, с опция за ситуиране на нови производства. Разговаряли сме и с много задгранични компании за опциите на района. “, сподели Кристина Лазарова, като добави, че от Платформата са споделили техния проект с институциите.

„ Европа е тръгнала по пътя на самостоятелната енергийна успеваемост, тъй като знае, че ресурсът, който има и който я прави самостоятелна, е изчерпаем. Този запас може да се употребява единствено до несъмнено време. Имаме наблюдаване какво вършат в Германия, Нидерландия, огромна част от страните в Западна Европа. Те са на извънредно напреднал стадий. “, съобщи още съоснователят на Платформата.

Според Кристина Лазарова страната би трябвало да намерения в посока да се употребява Механизмът за финансиране на новите възобновими енергийни мощности, т.нар трансфер на мощности от една страна в друга. Тя даде за образец Гърция, която е тръгнала в тази посока, като уточни, че би било добре да вземем образец от нея. „ Природният газ не е панацея. Той е гориво, което може да води към панацеята, която Европа се пробва да наложи, а точно водородът. “, изясни Лазарова.

Кристина Лазарова показа, че са основали Платформата откакто са били осъществени редица срещи с разнообразни департаменти в Европейската комисия, с депутати от Европейския парламент, както и с Кабинета на Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейска комисия и еврокомисар по климатичните въпроси. Целта е била да се види ясно по какъв начин седят нещата в Европа.

В края на своето изявление по време на интернационална конференция Кристина Лазарова показа, че са били потърсени от полския район Виелкополска, който е третият по величина регион в Полша и дружно с Платформата “Brown to Green” са влезнали в колаборация по план, който е в посока по какъв начин да се трансформира Виелкополск.

През втория ден на конференцията бе прегледана тематиката за „ Зелената договорка и особеностите на българския енергиен пазар “. Основните акценти, които се сложиха, бяха обсегът на справедливия енергиен преход в българските условия, българският въглищен бранш и зелената договорка, каква е ролята на природния газ за създаване на нисковъглеродна стопанска система, какви са опциите за развиване и потребление на нови технологии, както и кадровото застраховане на промените – ролята на научните звена.

Модератор на събитието бе Деканът на Стопанския факултет в СУ „ Св. Климент Охридски “ Доц. Д-р Атанас Георгиев. Участие във втората част на конференцията взеха заместник-министърът на стопанската система Стамен Янев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, конфедеративният секретар на КТ „ Подкрепа “ Александър Загоров, Антон Иванов, член на УС на „ Български енергиен и минен конгрес “, изпълнителният шеф на „ Овергаз Мрежи “ АД Светослав Иванов, изпълнителният шеф на „ Агенциа за районно икономическо развиване “, Стара Загора Румяна Грозева, „ Национален експертен съвет “ при Министерство на околната среда и водите Тодор Тодоров, ръководещ сътрудник в denkstaatt България Боян Рашев.

Партньори на събитието бяха Националната енергийна камара и гръцкият Institute of Energy for South and East Europe. Конференцията се организира в София, Хотел „ Балкан “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР