Трябва да работим за подобряване на донорството в България, както

...
Трябва да работим за подобряване на донорството в България, както
Коментари Харесай

Новият шеф на Агенцията по лекарствата атакува предшествениците си

Трябва да работим за възстановяване на донорството в България , както и взаимоотношенията ни с Евротрансплант. Ако няма задоволително положително развито донорство в България, не бихме могли да помогнем на хората.

За това прикани ръководителят на Изпълнителната организация по медикаменти (ИАЛ) доктор Михаил Христов в ефира на bTV.

Христов напомни, че откогато е встъпил на поста ръководител на ИАЛ, до момента са били водени единствено кореспонденции и ангажименти с Германия и Виена, само че нямало реализирани съответни резултати.

 Агенцията по медикаментите с нов началник
Агенцията по медикаментите с нов началник

Асена Стоименова става консултант на министър Ананиев след оставка по персонални аргументи

" Отказите на другите страни за трансплантации са поради фрапантния спад на донори ", посочи той и добави, че в случай че имаме подписани контракти с всички лечебни заведения за осъществяване на трансплантации, нямаме ли донори, не бихме могли да помогнем на хората.

Д-р Христов обясни, че не му било ясно каква работа е била свършена до момента в ИАЛ , само че оттук насетне са подхванати доста значими ограничения по думите му. Той установи, че наследството, оставено му в Изпълнителната организация, не е положително .

Направен е лекарски консилиум с пристигнали здравни експерти от Истанбул, които са ревизирали базата ни и са установили, че базата, която имаме, е доста добра. 52 трансплантации на сърце има в " Св. Екатерина " и в болница " Лозенец ", похвали се лекарят.

 Отпадат публичните поръчки за медикаментите за редки болести
Отпадат публичните поръчки за медикаментите за редки болести

Контролът върху тях ще бъде и от болничното заведение

Д-р Михаил Христов посочи, че са се подписали съглашения с лечебните заведения в Рим, Париж, Хановер и Виена за образования на български екипи (преди и след трансплантациите), които да отидат в чужбина или да пристигна техният екип да оперира при нас.

Той посочи, че би трябвало да се обезпечи опция да се помогне на чакащите хора, като в листата на чакащите са 15 индивида, а двама от тях са в доста тежко положение . Шефът на ИАЛ добави, че това, което може да се обезпечи за хората в тежко положение, е второ лекарско мнение.

" Всички пациенти ще бъдат прегледани и ще бъде открито тяхното положение ", увери той.

Д-р Христов изнесе и данни по тази причина какъв брой души са умряли от листата за чакащи за белодробно трансплантации в Европейския съюз. По данни на лекаря, 15% от листата на чакащите за белодробни трансплантации в Европейски Съюз са умряли .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР