Трябва да променим нашия тон към Македония. Това заяви бившият

...
Трябва да променим нашия тон към Македония. Това заяви бившият
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Трябва да променим нашия тон към Македония

Трябва да променим нашия звук към Македония. Това съобщи някогашният президент Петър Стоянов в предаването " Лице в лице " по bTV.

Днешният наш възклик " Долу ръцете от Македония " е просрочен със 120 години и има неверен получател ", сподели още той.
Петър Стоянов: Разединението вдясно обезсмисля присъединяване ми в президентските избори
Президентът на Република България /1997-2002 г./ Петър Стоянов реши обществено да отговори посредством своя уебсайт на намеците от страна на ГЕРБ,...
Прочети повече
" Патарналистичният и позорен звук би трябвало да бъде на секундата спрян ", добави Стоянов.

По думите му измежду представителите на патриотичните придвижвания сигурно има най-искрени български патриоти, само че има и откровени манипулатори. " Но се обръщам към откровените хора - ние не се готвим да обявим война на Северна Македония, готвим се дружно да бъдем чл на Европейски Съюз ", уточни експрезидентът.

" Това не значи, че предаваме историята си. Но би трябвало да сме наясно, че 75 година три генерации там се възпитаха да възприемат една напълно друга история ", добави той. Според Стоянов тонът би трябвало да бъде положителен и спокоен и тъкмо по подобен метод да се напомнят общите корени. Той даде образец със собствен диалог на високо ниво, в който са обсъждани паметниците в Скопие и в който той е показал паметника на Борис Сарафов с уточнението, че в София театралната академия носи името на неговия брат Кръстьо Сарафов.

" По времето на комунизма жителите на Федеративна република Македония имаха по-висок стандарт и не харесваха живота у нас, идваха да ни носят плочи на " Бийтълс ", напомни президентът Стоянов.
Съюз на демократичните сили: Благодарение на президента Петър Стоянов, България избегна революция
" Четвърти февруари е дата, която не трябва да забравяме. Тя е знак на политическата зрялост на един млад тогава президент – Петър...
Прочети повече
" Ние в никакъв случай не формирахме единна национална позиция. Когато председателствахме Европейски Съюз, казахме, че ще бъдем патрон на присъединението на Македония. Питат ме нашите другари, когато казахте, че ще бъдете патрон, не знаехте ли, че имате проблеми? ", добави той.

" За да не предаваме историята си, би трябвало да реализираме климат, да можем да приказваме с тях. А ние или част от нас основават нация от откровено мразещи ни хора. Трява да излезем малко от историята, да излезем от нашия народен комплекс. Само от историята си изпитват горделивост тези общества, които нямат мотив за горделивост в сегашното ", акцентира Петър Стоянов.

Той уточни още, че откровеният национализъм е доста значим, само че с него не се вземат най-хубавите решения и даде образец с Междусъюзническата война.

" Нито един сериозен политик не се ангажира със период, тъй като тогава стартира противоположното броеме. По-добре е да не работим със периоди ", разяснява още Стоянов.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР