Трябва да продължим да спазваме абсолютно мерките по отношение на

...
Трябва да продължим да спазваме абсолютно мерките по отношение на
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса се дължи изключително на ограничителните мерки

" Трябва да продължим да съблюдаваме безусловно ограниченията във връзка с персоналната си хигиена и персоналното носене на защитните средства ", безапелационна е проф. Аргирова
Вирусологът професор Радка Аргирова разяснява данните във връзка с извършените проби на 1016 полицейски чиновници, които станаха мотив от Националния действен щаб да кажат, че още е рано да се изследва дали има имунитет измежду българските жители. „ Очаквах тези резултати. Още в края на февруари, когато към момента едвам се говореше за този вирус у нас - тогава беше рано да вършим проучвания за антитела. Вече минаха два месеца от този момент, а все по-често и по-често виждаме цялостно съвпадане сред резултатите от проучванията за антитела и резултатите от вирусния товар – тъй наречените PCR. Разбира се приказвам за хора, които имат към този момент недоволства. Това не ме изненадва, тъй като вирусът към момента не е навлязъл в нашата популация. Това е доста потребно проучване. Ако има повече такива – с още по-широки контингенти, би било отлично “, съобщи проф. Аргирова пред БНР.

По думите й ненавлизането на вируса „ се дължи извънредно на ограничаващите ограничения “, които са били сложени рано, тъй че да се попречи на вируса да се популяризира необятно в нашата популация.

„ Това значи, че ние би трябвало да продължим да съблюдаваме безусловно ограниченията във връзка с персоналната си хигиена и персоналното носене на защитните средства. Може би е допустимо малко да се охлабят тези ограничения, мисля че е допустимо, които са подхванати - да си седим у дома, само че единствено с маски би трябвало да се върви и да се съблюдава безусловно персоналната хигиена. Няма по какъв начин другояче да бъде спрян един вирус, който се популяризира по капков път “, безапелационна е тя.

Няма гаранция, че служителите на реда, чиито проби през днешния ден са негативни, няма да се заразят, предизвести вирусологът. Тя работи с двама предприемачи, които предложиха всеобщо тестване, с цел да може последователно да се връщат на работа тези чиновници, които са с негативни резултати.

Аргирова разяснява, че при IgM тест с позитивен резултат, би трябвало да се направи и PCR тест. /БНР

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР