Трябва да продължим да развиваме стратегическите си отношения в областта

...
Трябва да продължим да развиваме стратегическите си отношения в областта
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Зад исканията да спре модернизацията на българската армия прозират проруски интереси


Трябва да продължим да развиваме стратегическите си връзки в региона на защитата със Съединени американски щати

Групата на мъдреците ще създаде нова стратегическа идея за НАТО, споделя пред Faktor.bg някогашният боен представител на България във Военния комитет на НАТО

Интервю на Мая Георгиева

- Ген. Събев, споделяте ли позицията на някогашния боен министър проф. Тодор Тагарев, че би трябвало поради рецесията с ковид да се отсрочи модернизацията на армията и вложението на 2 милиарда лева?

- Аз смятам, че не е вярно сега ние да стопираме работата по договорите, свързани с модернизацията на българската войска, още повече да не подписваме договорите, както прикани ексминистър Тагарев. Считам, че малко би трябвало да се изчака, с цел да се види какви ще бъдат икономическите последици от рецесията – дали тя ще продължи, или до към средата на май всичко ще утихне. Във всички случаи подкрепям позицията, че договорите би трябвало да бъдат подписани до края на тази година. Ако се реализира някакво отсрочено заплащане, да вземем за пример с две години, ще бъде положително достижение. Но във всички случаи би трябвало да бъдат подписани двата контракта – за корабите и новите машини на пехотата, в които се планува част от дейностите по производството им да се правят в нашата страна. А това ще отвори работни места, т.е., нашата стопанска система като цяло има изгода тези планове да продължат. С други думи, ще има стопански изгоди за нашата страна. Това ще подхожда на признатите решения от държавното управление, които са одобрени от Народното събрание. Затова смятам, че плановете би трябвало да продължат, още повече, че всяко тяхно отсрочване или закъснение води до тяхното доста оскъпяване.

- Но тази позиция на ексминистъра поразително съответствува с настояванията на Българска социалистическа партия и президента Радев?

- Аз не виждам релация сред позицията на проф. Тагарев и тази на Българска социалистическа партия и президента, тъй като той споделя, че плановете на би трябвало да се замразяват, а единствено да бъдат отсрочени. Дори приказва да се удължи срокът за подписването на договорите с няколко месеца, с цел да се създадат някои разяснения по тях. В това отношение аз съм по-категоричен - че договорите би трябвало да се подпишат. А що се отнася до мнението, което показват някои партии, като Българска социалистическа партия и АБВ – че плановете би трябвало да бъдат дефинитивно прекъснати, с цел да се употребяват тези 2 милиарда лв. за обществени цели, считам това за популистки изявления, те са много късогледи и не регистрират цялостната обстановка на България в съюз като НАТО. Защото плановете са от дълго време закъснели и също така смятам, че надали тази година ще бъдат употребявани тези 2 или над 2 милиарда лв., за които се приказва. Те ще бъдат разходвани през идващите години, а качествата, от които се нуждаем, са извънредно належащи и те би трябвало да бъдат добити колкото може по-скоро. Това е в полза на националната сигурност и защитата на страната. Който мисли противоположното, явно не регистрира изобщо българските национални ползи.

- Стига се и до по крайни претенции – партията на Румен Петков, сътрудник на Единна Русия у нас, упорства да се разтрогне договорката за Ф-16 и да желаяме американците да ни върнат парите, които към този момент са платени...

- Изказванията на ръководителя на АБВ за преустановяване на подписан към този момент контракт, не заслужават даже коментар. Защото това е свръх популистко мнение, което няма нищо общо с действителността, нищо общо със стратегическите връзки, които ние развиваме със Съединени американски щати. Нека да не си мислим, че нашият контракт е основен за американците, защото Съединени американски щати подписват и извършват доста по-големи контракти, с доста по-големи финансови параметри от нашия контракт. Мисля, че този контракт е на първо място в наш народен интерес и би трябвало да се извърши. Още повече, че тези средства и качества, които придобиваме, се употребяват ежеминутно, ежечасно и всекидневно за защитата на въздушното пространство. Ако някой желае да се откажем от тази национална задача – да оставим без надзор националното си въздушно пространство, дано да поеме тази отговорност.

- Съзирате ли зад тези претенции пробутване на съветски ползи?

- За страдание проруските ползи прозират толкоз ясно и са толкоз очебийни, че даже не заслужават коментар. Крайно време е някои български политици да премислят тези си позиции и да преоценят кои национални ползи ще пазят – българските или непознати. И в този подтекст до каква степен те могат да се назовават българи.

- Френският президент Макрон сподели, че НАТО е в клинична гибел, по какъв начин оценявате дейностите на НАТО в условия на международната пандемия, оправдават ли се неговите думи?

- Без доста медиен звук още в самото начало на рецесията НАТО се включи в оказване на помощ в превозването на медицински материал със своите общосъюзни транспортни благоприятни условия. България взе участие в една от самодейностите и в това отношение може да употребяваме аероплан С-17, имаме планувани за годината към 60 часа и от всяка точка на света ние можем да докараме всички материали, които са нужни в обстановката на пандемия, употребявайки опциите на НАТО. Но в същото време би трябвало да се каже, че НАТО не е организация, която главно би трябвало да позволява такива рецесии. Това e на първо място политико-военен защитителен съюз, който има като съществени задания отбраната и сигурността на своите страни членки. Независимо от това обаче НАТО се включва в редица филантропични интервенции през годините, в това число при трусове, наводнения и в този момент при тази пандемия, осигурявайки основно транспортни услуги, преместването на медицински екипи там, където е нужни, даже развръщането на полеви лечебни заведения, където се наложи.

- Какво да чакаме от по този начин наречената „ група на мъдреците “, назначена от генералния секретар на НАТО, която да предложи насоки за бъдещото развиване на алианса?

- От работата на тази група на мъдреците могат да се чакат насоки към политическото управление на Алианса по какъв начин би трябвало да се развива организацията през идващите 10 и даже 15 години. Като резултат от тази активност, аз чакам създаването на нова стратегическа идея на НАТО, защото предходната е от преди 10 години, а интернационалната международна сигурност през това време съществено се е трансформирала. Очаквам това да стане през 2021 година. Беше извънредно време НАТО да се актуализира, като одобри една стратегическа идея. Тя е нужна и мисля, че от ден на ден страни осъзнават това.

- Вие имате ли концепция кои ще бъдат отправните точки, на които ще стъпят новите насоки за развиването на Алианса?

- По тази тематика може доста да се дискутира, тя е доста обширна и най-вероятно ще бъдат изразени стотици отзиви. Аз персонално смятам, че главните задачи на НАТО като политико-отбранителен боен съюз ще се запазят, само че при новата среда за сигурност. Алиансът би трябвало да отговори на новия вид провокации, в това число и във връзка с въвеждането на хиперзвуковите оръжия, на хибридните закани и хибридната война, които изискват нови подходи за битка с възможните съперници. Също по този начин потреблението на Космоса, включването на кибер-пространството като ново бойно пространство, в което да работи НАТО. Важно е също по какъв начин ще се развиват връзките с Русия, партньорството в Алианса и прочие, които също би трябвало да бъдат обновени, с цел да станат част от една такава стратегическа идея. Тоест, има доста аспекти, които би трябвало да бъдат заложени в нея. И в случай че тя бъде признатата, ще последва и смяна на редица други значими документи – като доктрини, оперативни и тактически процедури и прочие Една нова стратегическа идея, която да е съобразена с всички модерни провокации, ще очертае и един нов стадий в съществуването на Алианса.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР