Трябва да признаем, че тази торта на пръв поглед изглежда

...
Трябва да признаем, че тази торта на пръв поглед изглежда
Коментари Харесай

Торта с бисквитен блат, шоколад и Мока крем

Трябва да признаем, че тази торта на пръв взор наподобява комплицирана за подготвяне, само че истината е, че всеки може се оправи. Трудното идва след това, когато не трябва да прекалявате с яденето

Необходими Продукти

Бисквитен блат


● бисквити - 200 г шоколадови
● лешници - 100 г печени счукани
● масло - 100 г меко

Крем


● черен шоколад - 100 г на части
● сметана - 1/4 ч.ч. висок % масленост

Мока крем


● черен шоколад - 200 г на части
● масло - 60 г разтопено
● жълтъци - 2 бр.
● кафе - 1 ч.ч студено еспресо
● желатин - 10 г (1 п.)
● сметана - 1 ч.ч. висок %

Начин на подготвяне

Тортена форма с диаметър - 23-24 см. Този шоколадов сладкиш не се пече.

Блат:

В блендер се смилат на трохи бисквитите и запечените лешници. Маслото се прибавя на кубчета. Разбива се до разбъркване на продуктите. Сместа се изсипва в тортена форма и с пръсти първо се оформя висок ръб, а след това се оформя дъното, като се притиска добре. Може да се употребява и противоположна лъжица за прилепяне. Поставя се в ледник за към 30 мин.

Крем:

На умерена температура на котлона се загрява сметаната, до момента в който стартират в профил да се появяват мехурчета. Сваля се от огъня и се залива шоколадът. Разбърква се с шпатула, до момента в който се разтопи и до еднородна шоколадова примес. Охлажда се до стайна температура и се излива върху бисквитения блат и се оставя още веднъж в ледник с цел да се стегне.

Мока крем:

Първо се слага пакетчето - 10 г желатин, в 1/3 ч.ч. студена вода, с цел да набъбне. Това лишава към 10/15 мин.

На слаб котлон се слага тенджерка с маслото и шоколада и при непрестанно безредие се изчаква да се стопи. След като е стопен шоколадът и към момента парещ, се прибавят жълтъците и с тел за разтрошаване се разбъркват пламенно.

Добавя се студеното кафе и 1/3 ч.ч. от сметаната. Докато е към момента топла сместа, се прибавя и набъбналият желатина при непрестанно безредие до стопяването му. Сместа се охлажда до стайна температура.

Другата част от сметаната с миксер се разрушава до сняг и се прибавя към охладения Мока крем с леко безредие с тел. В началото се получават бучки, което е обикновено, само че след разбиването с тел те се стопяват и се получава еднородна примес. След като е подготвен дефинитивно, доста деликатно и постепенно се изсипва върху шоколадовия крем от хладилника.

Сладкишът се държи най-малко 3 часа в ледник, до момента в който стегне желатинът.

Декорация: посипване на какао през цедилка, топка сметана или шоколадови стружки.

Инфо: Вкусно с Йоли

Забележка: По рецепта тортената форма се покрива с хартия, само че аз го пропуснах и не е належащо.

Лешниците първо ги натроших с дървено чукче и след това ги запекох на тиган, като пламенно се разбъркват, с цел да не загорят. Разбира се, може и във фурната да се запекат върху хартия.

За бисквити съм употребила елементарни Petit- Beurre, те нямат масло и за мен са по-подходящи, а и избягат от прекомерно шоколадовия усет, който ще бъде допълнително.

Ползвала съм шоколадов кувертюр.

Когато се прави Мока крем, по принцип би трябвало маслото и шоколадът да се подготви на водна баня, по този начин е по разпоредбите, само че аз го направих напряко на доста слаб котлон при непрестанно безредие и внимавах да не загори. За ориентир на топлината на котлона - моят котлон е с девет степени, и аз загрявах сред 2/3 степен.

Тортата е доста лесна и с богат шоколадов усет и хрупкав бисквитено-лешников блат.

Тортата с бисквитен блат, шоколад и Мока крем е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР