„Трябва да предотвратим изтичането на млади хора с потенциал за

...
„Трябва да предотвратим изтичането на млади хора с потенциал за
Коментари Харесай

Проф. Клисарова: Гарантирани МРЗ за научните работници, за да остават младите учени у нас

„ Трябва да предотвратим приключването на младежи с капацитет за просвета и развиване. Предлагаме да има обезпечени минимални работни заплати за научните служащи ". Това съобщи в пленарна зала националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " проф. Анелия Клисарова при показване на предлагането на Българска социалистическа партия за промени в Закона за развиване на университетския състав. Тя изясни, че тези промени ще обиден работещите в Българска академия на науките, Селскостопанската академия и университетите. „ Тези заплати ще стимулират младежите да избират специалността на учител и теоретичен служащ в България и ще приближат въпреки и в дребна степен нашите учени до тези от Европа ", разяснява проф. Клисарова. По думите й, с цел да подсигуряваме качествени научни проучвания, първо би трябвало да обърнем внимание на научния капацитет. Според нея грижата на страната би трябвало да е ориентирана към българските учени, които обезпечават научни проучвания, свързани с нововъведения и развиване на страната на едно по-високо интелектуално равнище.

„ Не може млад академик да стартира с минимална работна заплата равна на минималната работна залата в страната. Не може междинната заплата в Българска академия на науките да е по-ниска от междинната заплата в страната ", сподели още тя. Клисарова съобщи, че в случай че се одобри предлагането на Българска социалистическа партия, заплатата за помощник ще бъде 2 минимални работни заплати, за основен помощник - 3 минимални работни заплати, за доцент - 4, а за професор - 5.

Стоян Мирчев: Учените в България са образец за работещи небогати

„ Учените в България са образец за работещи небогати " - съобщи в пленарна зала депутатът от левицата Стоян Мирчев. „ Има безпорядък в университетските среди, тъй като при започване на мандата си „ Борисов " 1 започва с промени в тази сфери и всички проблеми сега са поради тях. От 2009г. насам тече обезкръвяване на науката и геноцид ", безапелационен бе той. По думите му, с предлагането си Българска социалистическа партия цели да се сложат базови финансови равнища, с цел да можем да задържим младите учени. Според него отношението на ръководещите към науката се показва най-добре и от статистиката: минимум учени на 1000 индивида в Европейски Съюз - 4,4. Мирчев акцентира, че и основаната от служебния кабинет тактика за развиване на науката, която е била подкрепена от научните среди, е била обезкървена финансово от министър Горанов, което демонстрира, че отношението не се е трансформирало. " Когато се признава, че системата на науката е обезкървена откъм финанси, би трябвало да се гласоподава за измененията, които да подобрят това положение. Когато твърдите, че сте се борили дълго време за почтено финансиране в науката, би трябвало да подкрепите такива промени, а не заради обстоятелството, че сте влезнали в коалиция на далаверата- да не се поддържат ", обърна се той към представители на ръководещото болшинство.

Проф. Бъчварова: Показателите в областта на науката са отчайващи заради неналичието на средства

„ Показателите в областта на науката са отчайващи, защото не можем да осигурим интерес към научни проучвания заради ниското възнаграждение и липса на средства за научни проучвания " - съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " проф. Светла Бъчварова Тя акцентира, че един постоянен докторант в България взима в продължение на 3 години 450 лева на месец, без да има право да работи на друго място. „ Как може човек който желае да приготви докторантура, да живее и да направи своите проучвания с 450 лева на месец ", попита тя. Проф. Бъчварова акцентира, че обезпечаването на минимални заплати в областта на науката са свързани с използването на два съществени документа - мониторингът на Европейска комисия, който споделя, че у нас заплатите са извънредно ниски и би трябвало да се поправят, тъй като другояче не можем да разчитаме на нововъведения в стопанската система и развитие; Стратегията за научни проучвания, в която императивно е написано, че заплатите би трябвало да се усилят през 2017г. и то даже съгласно междинната, а не съгласно минималната заплата за страната. По думите й, нужното нарастване може да се осъществя с бюджета за 2018г. " Държим дотацията за прехрана на един студент във висшите учебни заведения да се усили, а в бюджетите на Българска академия на науките и Селскостопанската академия да се планува растеж в заплащането от 01.01.2018г. ", заключи проф. Светла Бъчварова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР