Трябва да построим по-силна, по-иновативна, по-конкурентна Европа и да я

...
Трябва да построим по-силна, по-иновативна, по-конкурентна Европа и да я
Коментари Харесай

Радев и Петков участваха в събитието The World Ahead 2022 на сп. The Economist

„ Трябва да построим по-силна, по-иновативна, по-конкурентна Европа и да я създадем по-атрактивна за всички европейски жители. Трябва да я отворим за света и всичко, което е записано в Римската декларация, че Европа би трябвало да бъде по-силна на световната сцена – да го превърнем в действителност. Диалогът е от основно значение “.

Това съобщи на британски език президентът Румен Радев пред камерите на церемония вечерта „ The World Ahead 2022 “ в София. Събитието е на английското издание The Economist и беше проведено на 1 февруари от Британско-българската бизнес асоциация (BBBA). То е част от тематиката на списанието за „ новата действителност “ през идната година.



„ Бих желал да изразя благодарността си към уредниците на това ужасно събитие. Темата за нашето бъдеще би трябвало да бъде ясна и добре позната за всички европейски жители. Колкото повече и по-добре обсъждаме нашето бъдеще, толкоз по-силна, сигурна и по-иновативна ще бъде Европа “, сподели Радев.

„ Срещи и диспути като тези ни дават опцията да осъзнаем провокациите, пред които сме изправени през днешния ден, и ни оказват помощ по-добре да конструираме тактиката си за бъдещето “, съобщи на британски президентът.

От сцената на събитието, представен от Българска телеграфна агенция, той съобщи, че „ светът се трансформира в сцена на все по-ожесточена конкуренция, става все по-трудно предсказуем, непрестанно влизаме от рецесия в рецесия и би трябвало да подсигуряваме Европа освен да премине през това бурно море, само че да има резистентен курс и ясна цел ".

Според него би трябвало да си даваме сметка, че доста от рецесиите, които ни връхлитат, идват оттатък рамките на Европа и най-съществен е въпросът с какви принадлежности можем да им влияем в зародиш. „ Европа отсъства от огромните договаряния, които текат сред други велики сили и я засягат директно. Трябва да поставим големи старания да имаме мощна европейска дипломация, както и бързи, ефикасни и ясни механизми за решения “, уточни президентът.

В събитието се включи и министър председателят Кирил Петков, който съобщи, че българската стопанска система е „ в относително положително макросъстояние “.

„ Растежът през идната година ще бъде към 5%, инфлацията е висока, само че това е по този начин поради високата европейска инфлация плюс обстоятелството, че за първи път избрахме да нямаме хора под линията на беднотия “, добави той, представен от Българска телеграфна агенция. Премиерът сподели още, че комерсиалното салдо на страната ни е още отрицателно, което значи, че „ не сме конкурентоспособни “.

Според него би трябвало да заложим на повече капитал и повече вложения, които ще подсигуряват стопански напредък.

Премиерът акцентира, че за първи път държавното управление залага обществените вложения да са 5,8 % от Брутният вътрешен продукт. „ Това е един голям бюджет - над 8 милиарда лева обществени средства, които ще бъдат употребявани за вложения. Дефицитът ни ще бъде 4,1 % от Брутният вътрешен продукт д, той напълно финансира тези вложения “, съобщи той.

„ Трябва да се промени методът, по който тези пари се харчат. Защото те могат да купят доста неща и да се влагат по интелигентен метод, в случай че не се откраднат, както се е случвало до момента “, сподели Петков.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР