„Трябва да поставим въпросите, които излизат от Механизма за мониторинг

...
„Трябва да поставим въпросите, които излизат от Механизма за мониторинг
Коментари Харесай

Крум Зарков: Тъпчем на едно и също място, но искаме...

„ Трябва да сложим въпросите, които излизат от Механизма за мониторинг и инспекция на Европейска комисия и да им отговорим ясно, с цел да може той да завърши. Говори ни се за ограничения, които се повтарят от години, само че тъпчем на едно и също място.”

Това сподели зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Крум Зарков във въпрос към министъра на правораздаването Данаил Кирилов. Той напомни, че още през октомври 2016 година ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е уверил в писмо премиера Борисов, че възнамерява привършване на Механизма за мониторинг и инспекция до края на мандата на актуалната комисия. Зарков напомни още, че последният отчет на тази комисия е излязъл на 13.11.2018 година и съдържа констатации, които са предиздвикали българите да мислят, че фактически идва краят на този механизъм.

Народният представител разяснява, че поради това думите на комисаря по правораздаването Вера Йоурова са прозвучали изненадващо, когато през април тя е изразила назад мнение.

„ Според нея този развой не може да бъде приключен в мандата на тази Европейска комисия. Още повече, че наклонността по думите й не е до такава степен удовлетворителна, с цел да може ясно да се съобщи, че механизмът може да спре”, сподели още Крум Зарков. Той добави, че е хубаво, че се знае по кои ограничения страната ни има прогрес, само че по думите му министерството би трябвало да каже по кои няма.

„ Пример за такива ограничения, които не са изпълнени са: непредсказуемостта на законодателния развой, правосъдната карта и други. Европейска комисия чака и външния обзор за действието на системата за предварителна инспекция по възлагането на публични поръчки, който е основан с поддръжката на Световната банка. Напредъкът по осъществяването на тези ограничения би трябвало да се показва на народните представители, а не министърът да си заравя главата в пясъка”, заключи Крум Зарков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР