Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на

...
Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на
Коментари Харесай

Борисов в Давос: Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали

Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на страните от Западните Балкани минава през европейската им интеграция. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи. Тримата разговаряха след провеждането на панела, отдаден на разговора за дипломацията на Западните Балкани в границите на годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос.

Борисов подчертава върху полезностите, които сплотяват както страните членки на Европейски Съюз, по този начин и страните, които се стремят към присъединение в европейското семейство. Във фокуса на диалога сред Борисов, Пленкович и Тачи бе също смисъла и ролята на НАТО за сигурността в района.

Премиерът приветства решението на Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз да продължи да слага високо в дневния ред на Европа европейската вероятност на Западните Балкани и плануваната през май Среща на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб.

По-рано Борисов се срещна със словенския министър председател Марян Шарец. Двамата разискаха тематики от европейския дневен ред. Тема на диалога им беше също разговорът в границите на Процеса на съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), който е съществена политическа рамка на районното съдействие и значима районна платформа за европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

На срещата на Борисов и Шарец беше подчертано върху съществуването на неосъществен капацитет във връзка с икономическите контакти сред България и Словения. Подчертана беше и нуждата да се търси решение за увеличение на капиталовия интерес сред двете страни.

Борисов се срещна и с премиера на Грузия Гиорги Гахария. Пред своя грузински сътрудник, министър председателят Бойко Борисов изрази своето задоволство от отличните двустранни връзки сред двете страни, като акцентира, че Грузия е измежду главните външнополитически сътрудници на България в района на Черно море и Южен Кавказ. „ България смята Грузия за собствен обичаен стопански сътрудник, с който желаем да развиваме всестранно, дълготрайно и взаимноизгодно съдействие “, акцентира българският министър-председател.

В рамките на срещата Бойко Борисов уточни, че България приветства усилването на партньорството ни в подтекста на инфраструктурната съгласуваност сред Европа и Азия, изключително в осъществяването на планове от общ интерес в региона на енергетиката и превоза. По думите на българския министър председател това ще способства за укрепването на стабилността, сигурността и икономическото богатство на двете страни и на Черноморския район като цяло.

В хода на диалога българският министър-председател посочи ролята на Грузия като стратегически сътрудник на Европейски Съюз по отношение на повишение сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и за България в частност. „ Развитието на Южния газов кулоар, в това число разширението на газопровода в Южен Кавказ на територията на Грузия, е общ приоритет за превозване на каспийските енергийни запаси към западните пазари “, добави Бойко Борисов пред грузинския министър председател.

В подтекста на българската поддръжка за европейската и евроатлантическата вероятност на Грузия, министър председателят Бойко Борисов означи, че страната ни ще продължи да работи и за в бъдеще за стратегическия избор на Грузия. „ България ще продължи да споделя своя опит в направление Европейски Съюз и НАТО, както и изцяло в процеса на осъществяване на демократични промени в Грузия “, съобщи Борисов.

Борисов беседва и с министъра на външните работи на Северна Македония Никола Димитров. Двамата разискаха взаимното идно председателство на „ Берлинския развой “ през 2020 година. Акцент в диалога им беше и позитивното развиване на двустранните връзки след сключването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

Премиерът Борисов изрази очакване, че работата на взаимната мултидисциплинарна комисия сред двете страни ще продължи в градивен дух и няма да бъде повлияно от политическата обстановка и напрегната предизборна конюнктура в западната ни съседка.

В рамките на срещата министър-председателят още един път удостовери поддръжката на България за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР