Трябва да поемем контрола върху имущество на „Лукойл“ и на

...
Трябва да поемем контрола върху имущество на „Лукойл“ и на
Коментари Харесай

Христо Иванов: Трябва да се готвим за национализация на руски активи

Трябва да поемем контрола върху имущество на „ Лукойл “ и на лица, свързани с режима на Путин

Правителството би трябвало да се готви вероятно да национализира съветско имущество в страната. За това предизвести съпредседателят на „ Демократична България “ (ДБ) Христо Иванов в декларация, която прочете от парламентарната естрада от името на десницата. Той посочи, че има поради активи на съветската петролна компания „ Лукойл “, съобщи вестник.

В декларацията на десницата се установи, че България е измежду най-силно засегнатите от съветското „ хибридно навлизане в района “.

"Поредица от ръководства си затваряха очите за тази опасност и, директно или непряко, с дейности или бездействия, обслужваха путиновата политика на нашата територия ", съобщи Иванов. И акцентира, че премахването на "всички форми на накърнимост, навлизане и въздействие от кремълския режим би трябвало да бъде изведено като съществена национална задача в границите на една систематична политика по депутинизация ".

Правителството прави значими старания в тази посока, счита съпредседателят на Демократична България. Те обаче не съставляват повсеместен курс, изключително заради това, че четворната коалиция е затънала във вътрешни свади.

Той изреди редица цели, по които би трябвало да стартира работа:

- в бранш Сигурност - промяна в специфичните служби; рационализация на въоръжените сили; стратегия за развиване и поддържане на многонационални сили на българска територия и други

- в енергетиката - нулева взаимозависимост от Русия, в това число посредством обезпечаване на доставки на газ от други източници; гарантиране, че активността на "Лукойл " ще подхожда на българското и европейското законодателство, в това число посредством реализиране на бистрота в ценообразуването и ограничения за събиране на неплатените в предишното данъци; българската страна да избере нов собствен представител в "Лукойл " на конкурсен принцип; подготовка за допустимо вдишване на контрола върху разнообразни активи на "Лукойл България " на българска територия, в случай че националният интерес изисква това; решение на въпроса за различни доставки на гориво за АЕЦ "Козлодуй ".

- наказания и изключителни ограничения - създаване на български пакет от наказания по отношение на Руската федерация и съответни физически и юридически лица, свързани с режима на Путин, в това число принадлежности за заледяване и вдишване на контрола върху активи на РФ и други глобени лица; механизми за осветляване на финансови потоци от Русия, в това число такива, ориентирани към медии, политически и публични организации в България; благоприятни условия за въздържане на съветски капитали от нахлуване в стратегически сектори; унищожаване на всички инвеститорски привилегии на глобени и свързани с тях лица; опция за вдишване на контрола върху стратегически обекти, които сега са следени от свързани с РФ или режима на Путин лица, да вземем за пример по крайбрежието или част от сериозната инфраструктура на страната.

- правораздаване и битка с корупцията - правосъдната промяна е основна в политиките на депутинизация, считат в Демократична България. Затова ускорено би трябвало да се подхващат ограничения за преформатиране на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ; да стартират нови съвещания за сформиране на парламентарно болшинство за смяна в конституцията, като задачата са промени във Висшия правосъден съвет и прокуратурата;

- медии и публичен живот - противопоставяне на съветската пропаганда; възбрана на знаците на режима на Путин.

Иванов съобщи, че десницата ще упорства тези цели да залегнат в управническата стратегия на държавното управление, както и да бъдат отразени в законодателната стратегия на болшинството в Народното събрание, и в идната актуализация на държавния бюджет. Нещо повече - десните смятат, че техните цели могат да се трансфорат в основа за необятен народен консенсус и, в тази връзка, ще стартират съвещания с останалите парламентарни обединения.

Той беше безапелационен, че Демократична България "няма да спекулира с ултиматуми и закани за овакантяване на ръководството ", тъй като страната няма потребност от следващи избори.

"Скъсването с путинския модел и въздействието на Русия в България значи страната уверено да излезе от блатото; значи действителна битка с корупцията; значи същинско излекуване на институциите; значи амбициозна рационализация и отприщване на капацитета за икономическо развиване. В този сложен миг ние имаме исторически късмет да освободим България от някои от най-тежките и упорити обременености, които спъваха нейния прогрес ", заключи съпредседателят на Демократична България.

Челен опит

В началото на април немското държавно управление пое краткотрайно контрола над дъщерното сдружение на "Газпром " в страната - Gazprom Germania. Целта е да бъдат предпазени доставките на природен газ във федералната република, защото не е ясно кой сега е притежател на активите. По думите на икономическия министър Роберт Хабек немският мрежови оператор ще ръководи Gazprom Germania до 30 септември.

Дъщерното сдружение на "Газпром " ръководи сериозна газова инфраструктура - газохранилища, както и прави и търговия и превоз на природен газ в Германия. На този стадий немското държавно управление е изрично, че доставките на газ са обезпечени.

Австрия също подхваща сходни стъпки, като задачата е да се накара "Газпром " да запълни газохранилището край Залцбург, което компанията употребява. Канцлерът на Австрия Карл Нехамер разгласи в изявление за Kleine Zeitung, че държавното управление няма да национализира хранилището, само че ще употребява други средства, с цел да накара съветския тръст да извърши условията за ресурси на газ. "Примерно правилото "ползваш или губиш ". Ако ще го използваш, всичко е наред. Ако не, ще го получат други компании. Хранилището е значимо и за Германия, и за Австрия ", сподели той.

Газохранилището край Залцбург е второто по величина в Европа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР