Трябва да обърнем специално внимание на глобалното и регионалното развитие,

...
Трябва да обърнем специално внимание на глобалното и регионалното развитие,
Коментари Харесай

В Катимерини: Северна Македония се сблъсква с български мечти за Велика България

Трябва да обърнем особено внимание на световното и районното развиване, с цел да можем трезво и умерено да идентифицираме измененията, опциите и стратегическите компликации, които пораждат, написа Никос Коциас за " Катимерини ".

Поражението на Съединените щати в Афганистан сътвори усещането измежду доста водачи в нашия район, че могат да изразят своите ревизионистични трендове доста по-лесно, защото рискът американската военна машина да ги спре е доста по-малък, в сравнение с преди 20 години.

Най-очевидното разминаване се демонстрира в Босна. От една страна, Република Сръбска се стреми да усили автономията си по отношение на централната босненска страна, а въпреки това, хърватите демонстрират, че към този момент не желаят да се усещат доминирани от мюсюлманската общественост, какъвто беше казусът до момента. По същия метод има нараснала пропаганда от страна на искащите сръбска автономност от Косово.
 Германия скастри безотговорното говорене за разединение на босненските сърби
Германия скастри безотговорното говорене за разединение на босненските сърби

" Стрелите " съответно са ориентирани към Милорад Додик

Тези разлики са съпроводени от мощни националистически трендове в множеството страни в района. Има ясна заплаха косовско-сръбските връзки да се нажежат, защото първите не съблюдават споразуменията със сръбските общини, а вторите отхвърлят да признаят действителността на обстановката на място.

Българският шовинизъм е още по-силен, с фантазии за " Велика България ". Интересният аспект тук е, че крайни националистически групи в Гърция поддържат това придвижване, даже единствено тъй като се опълчва на съглашението от Преспе. Национализмът също има доста наличие в Албания, както и в групите в Хърватия.

Сериозна отговорност за тези феномени и цялостното усилване на дестабилизиращите фактори в района е на Европейския съюз. Неговото управление не съумя и то се отхвърли от политиката си на интеграция на Западните Балкани, в това число от позицията, че без страните от Западните Балкани не може Европейски Съюз да се назова същинска географска единица.

Не е създаден различен проект за задълбочаване на връзките сред района и Европейски Съюз или за финансова поддръжка. Освен това държавите-членки на Европейски Съюз в Югоизточна Европа не демонстрират същински интерес или угриженост, до момента в който гръцкото държавно управление наподобява некомпетентно да се оправи с въздействащи политики за района. Ограничава се до рекламни каскади.

Политическите събития в района, дружно с вътрешнополитическите въпроси, доведоха до оставката на премиера на Северна Македония Зоран Заев (Заев, който разгласи оставката си поради неприятни резултати на локалните избори предишния месец, по-късно сподели, че ). Основната причина за реакцията му обаче е, че Европейски Съюз не извърши нито едно от обещанията си и се оказа некадърен за взискателните геополитически въпроси на района.

Заев направи сложни взаимни отстъпки с Гърция, с цел да даде на народа си позитивни европейски вероятности. Перспективи, които потискат и покоряват славяно-македонския шовинизъм, мощ, която се опълчва на всяко решение по въпроса за името на Северна Македония.

Освен това присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз би разрешило взаимното битие на албанското малцинство в по-широка институционална рамка, нещо, което би лимитирало вътрешните битки сред двете най-големи общности и би попречило на проектите за " Велика Албания ".

Гръцкото държавно управление за жалост продължава да следи тези събития с незаинтересованост. Не направи нито един значителен ход, с цел да се опълчи на инерцията, проявена от Европейски Съюз и тези " по-големи националистически " схеми в района.
 В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по съглашението от Преспа
В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по съглашението от Преспа

Не се преценява с условието за Северна, не е отстранено слънцето от Вергина и демонстрира карти на " Велика Македония "

Всичко упоменато по-рано улесняват интервенции в района от нападателни играчи като Турция. Турция, употребявайки политически сили, които зависят от нея, се опита да способства за рухването на Заев.

Гръцкото държавно управление наподобява не схваща изцяло разликите, които съществуват сред държавно управление на Вътрешна македонска революционна организация, подкрепяно от Турция и това на Заев, който се съгласи на съглашението от Преспа.

Ако не друго, то наподобява главно се занимава с убеждаването на всички с медийни трикове, че скачането нагоре-надолу е доказателство за велики и исторически жестове. За страдание, както всички знаем, гръцката външна политика към този момент няма особена тежест, не и тази, която имаше преди няколко години.

Гръцкото държавно управление би трябвало неотложно да провежда интернационална осведомителна акция, с цел да показа събитията, които се случват в района и заплахите, които те основават, и да изиска от Европейския съюз да възобнови договарянията за присъединение на Албания и Северна Македония.

Трябва да го направи, тъй като българското несъгласие е опрощение, а не същността на въпроса. Гърция също би трябвало да убеди Франция, която напълно вярно преследва институционални промени във към този момент разширения Европейски Съюз, че договарянията за присъединение с Албания и Северна Македония могат да стартират неотложно, защото рамката за довеждане докрай на процеса ще бъде на второ място след рационален период за институционални промени в Европейски Съюз.

Гръцкото държавно управление би трябвало да съблюдава съглашението от Преспа и неговите разпореждания (включително взаимни институционални срещи и комисии). По-специално, би трябвало да сътвори специфични комисии, като тези, нужни за търговски марки и учебници.

Всичко сочи към обстоятелството, че държавното управление наподобява не схваща, че в съглашението има отговорности, които не са " дълбоки стремежи " на Северна Македония. Ръководството на Северна Македония ще гледа предостатъчно на всяка липса на политическа воля на части от съглашението, изключително тези, които не са техен избор.

Гръцкото държавно управление би трябвало да запише и изобличи пред Организация на обединените нации всички нарушавания на съглашението от страна на членове на Вътрешна македонска революционна организация и членове на партията. Не бива да се подценява потреблението на противозаконното име " Република Македония " от осем новоизбрани кметове.

Необходимо е някои безразсъдни хора в Атина да осъзнаят, че фактът, че националистическите сили в Северна Македония не желаят съглашението от Преспа и доведоха Заев до оставката му, е знак, че договорката е всичко друго, само че не и " изменничество " от наша страна. Ако беше, те щяха да са тези, които свирепо пазят договорката.

Атина към момента би трябвало да ратифицира три неуредени меморандума със Северна Македония. Правителството би трябвало да ги показа на Камарата допустимо най-скоро. Опозицията би трябвало да носи отговорност и като се има поради възходящите признаци на дестабилизация в района, не би трябвало да преглежда този въпрос с вярата да получи тактическо преимущество.

Напротив, това би трябвало да способства за поощряване на осъществяването на съглашението от Преспа, с цел да се избегне укрепването на по-агресивните сили в района.
 В Британия пред Politico: Балканите са на прага на спор
В Британия пред Politico: Балканите са на прага на спор

Русия съзнателно тества решителността и качествата на НАТО и Европейски Съюз, които би трябвало да отстояват стабилността на Балканите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР