Трябва да мислим единно, по европейски, защото кризата изменя света,

...
Трябва да мислим единно, по европейски, защото кризата изменя света,
Коментари Харесай

Министър Гечев: Трябва да мислим единно, по европейски, защото кризата изменя света

Трябва да мислим единно, по европейски, тъй като рецесията променя света, а сякаш ние не се променяме толкоз бързо, колкото се постанова да го вършим. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на среща на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група (Чешка република, Унгария, Полша и Словашка република) и България, Хърватия, Румъния и Словения, в словашкия град Пезинок. „ Трябва да има общ метод на Комисията, тъй като всяка от нашите страни мъчно ще се оправи с логистичните проблеми и с напрежението, особено при българските аграрни производители “, добави той в подтекста на пазара на зърнени култури и високите цени на енергоносителите.

Той изрази мнение, че е належащо да се ограничи нелоялната конкуренция сред земеделските производители, като уточни, че селскостопанските пазари и като цяло стопанските системи на страните членки на Европейски Съюз са изправени пред съществени разтърсвания в последните години – пандемията Covid-19 и нейният резултат, както и обстановката в Украйна. И се аргументира, като сподели, че сега у нас се създава пшеница в доста огромни количества, съблюдават се всички европейски изкисвания във връзка с екологичните параметри, в това число използването единствено на позволени препарати.

„ България е страна, която е извънреден другар на Украйна, само че стоките, които влизат от там не са създадени по същия стандарт и дебалансират съществено вътрешния пазар в страните, които са близо до границата й. Получава се по този начин, че ние изпълнявайки регламентираните стандарти, се лишаваме от доста от препаратите, с които можем да повишим добивите си. Създава се нелоялна конкуренция на самите си производители “, уточни министър Гечев. Според него този метод би трябвало малко да се пообмисли, тъй като той не е осъществим в параметрите, които са авансово заложени. „ Мисля, че би трябвало да има единна позиция по тематиката на страните от Вишеградската група, тъй че да има опция Европейската комисия да прегледа и одобри нашите причини “, означи земеделският ни министър.

„ Променени са логистичните коридори, големи количества от обемни артикули би трябвало да минат през други коридори и на процедура нещото, което разграничава страните които седим към тази маса е, че ние сме доста покрай военния спор. От тази позиция въздействието върху нашите стопански системи е малко по-различно, в сравнение с при страните от Централна и Западна Европа. Цените на енергийните източници са доста високи, страните, компенсираме до колкото можем от личните си бюджети, само че това изрично би трябвало да се каже, че не стига да навакса загубите на земеделските производители. От една страна имаме над 30% нарастване на крайните артикули, което променя търсенето от страна на потребителите на вътрешните пазари, въпреки това се трансформира целия пазар “, акцентира още Гечев. Той означи, че има съществено напрежение измежду българските аграрни производители, като към този момент страната съумява да води вярна политика, изразявайки поддръжката към Украйна, само че Европейската комисия би трябвало да се намеси навреме за решение на казуса.

Министрите на земеделието от Вишеградскта група подписаха взаимна декларация по отношение на въглеродното земеделие – благоприятни условия и провокации за страните членки, свързани с актуалните начинания на равнище Европейски Съюз. С нея те поддържат упоритостта на Европейската комисия да показа законодателни оферти през тази година по отношение на регулаторната рамка за узаконяване на поглъщанията на въглероден диоксид от атмосферата. По този метод ще се разшири земеделието с ниски въглеродни излъчвания като нов непринуден бизнес модел, фокусиран върху околната среда и кадърен да обезпечи спомагателен източник на приходи за фермерите.

Според участниците в срещата, моделът на земеделие с ниски въглеродни излъчвания не би трябвало да предизвиква „ непропорционални административни тежести “, нито да глоби фермери. Аграрните министри приканват Европейска комисия да изследва други различни източници на финансиране и съфинансиране на нисковъглеродно земеделие в допълнение към Общата селскостопанска политика, като Европейския пазар на въглерод и други.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР