Трябва да кажем директно на обществото, че няма да се

...
Трябва да кажем директно на обществото, че няма да се
Коментари Харесай

Желаещи ще служат в армията по няколко месеца?

Трябва да кажем непосредствено на обществото, че няма да се връща наложителната военна работа, или най-малко аз по този начин си мисля - наборната работа във формата, която познаваме от преди. Това все още няма по какъв начин да стане, тъй като за това би трябвало да има поддръжка от обществото, а аз не виждам такава, сподели за Българска телеграфна агенция генерал-майор Михаил Попов, пълководец на Сухопътни войски (СВ).

В момента променяме нещата и мисля, че това е концепцията на министъра на защитата Красимир Каракачанов. Да, тя би трябвало да се назовава наборна , тъй като всички, от генерала - до последния боец сега, сме постъпили в армията непринудено, разяснява ген. Попов.

По мнението му би трябвало да се откри някаква форма, която да разреши на искащите да служат за няколко месеца , като в Германия, да вземем за пример, където по тази система имат едвам 9000 боеца.

Но при нас това ще разреши да попълним тази празнота, да си формираме военновременен запас, добави висшият боен.

Той посочи, че подобен запас не може да се употребява "за някакви длъжности за това малко време, тъй като към този момент няма такива длъжности, които да не изискват сериозна подготовка ". Така е в Сухопътни войски, мисля, че по този начин е и при другите типове въоръжени сили, добави ген. Попов.

Желанието да се служи в армията го имаше докъм 2008-2009 година. Дотогава имаше и доста претенденти. Докато през 2012 година започнаха да отпускат парите за прехрана на персоналния състав на база списъчен, а не на щатен състав. Това внезапно понижи опциите ни да набираме хора. Спряха провеждането на състезания, тъй като нямаше планувани финансови средства за заплати. По думите на ген. Попов това е било доста комфортно за министрите на финансите по това време - сметките им излизали, а Сухопътни войски не можели да си допълват недокомплекта .

Говорихме за казуса, повтаряхме го съвсем всекидневно, само че бяхме чути на нужните равнища едвам в края на 2016 година. С тези условия - финансови и обществени - това са резултатите, посочи ген. Попов.

Той изрази вяра, че първата стъпка, която МО направи в тази посока - увеличение на заплатите, ще помогне.

Няма да реши въпроса на цяло, само че е първата стъпка и да се надяваме, че ще има и други. Иначе, ентусиазмът е същият, и в този момент има жени-кандидати, колкото и преди - просто броят на кандидатстващите е доста по-малък , заключи началникът на Сухопътните войски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР