Трябва да кажем, че здравната система няма пряко отношение върху

...
Трябва да кажем, че здравната система няма пряко отношение върху
Коментари Харесай

Даниела Дариткова: Сега не е време за протести, а за преговори

Трябва да кажем, че здравната система няма директно отношение върху здравето. Първо идва грижата на хората за себе си и след това лечебните заведения. Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето доктор Даниела Дариткова в предаването "Лице в лице " по БТВ.

"Общинските лечебни заведения действат в рамката, по която работи всяка една болница в страната. Общинските лечебни заведения работят в ограничаване заради липса на фрагменти. Сега не е време за митинги на общинските лечебни заведения, а за договаряния ", сподели тя.

"Положителните образци за ръководство на лечебни заведения би трябвало да се зададат като рамка на ръководство и на другите болнични заведения. Политизирането на проблемите в бранш опазване на здравето не води до нищо положително, дано не се политизира ", добави още доктор Дариткова.

"Когато имаме финансова рамка ще можем да приказваме за разпределянето на средствата. До края на месец май би трябвало да се приложи Националния рамков контракт ", съобщи ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето.

"В медицинските стандарти има несъразмерни условия за експерти, които би трябвало да изпълват клиничните пътеки. Трябва да се понижат условията за брой клинични пътеки и брой експерти. Някои от условията са несъответстващи. Не става въпрос за влошено обслужване, а за непотребни условия, които дават неприятна грижа за болните ", разкри тя.

"Целта на мораторуима не беше да стопираме медикаментите, а да уточняваме тяхната приложимост и да се чуе мнението на експерти. Системата не подсигурява това, че лекарството ще стигне до пациента, а то няма да бъде предписано единствено на книга за него ", сподели още доктор Дариткова.

"Българският лекарски съюз и другите институции би трябвало да прегледат още веднъж клиничните пътеки, с цел да може да се усъвършенства механизмът на отчитане и погашение на клиничните пътеки ", приключи Даниела Дариткова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР