Трябва да използваме по-ефективно инструментите, които насърчават инвестициите и икономическия

...
Трябва да използваме по-ефективно инструментите, които насърчават инвестициите и икономическия
Коментари Харесай

Държавният глава: Транспортната, енергийна и дигитална свързаност между страните влияе върху стандарта на живот

Трябва да използваме по-ефективно инструментите, които предизвикват вложенията и икономическия напредък, съобщи Румен Радев на конференция, отдадена на самодейността за районна съгласуваност „ Три морета "

Нивото на съгласуваност в превоза, инфраструктурата и дигитализацията сред страните въздейства върху качеството на живот на техните жители. Именно в тези сфери са нужни старания, с цел да догоним развиването на страните от Западна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден в София откри конференцията „ Инициатива „ Три морета " - единение, нововъведения, съгласуваност ". В събитието взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова, министърът на стопанската система Кирил Петков, както и министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров.

Държавният глава прикани за доста по-ефективно потребление на инструментите, които предизвикват вложенията и икономическия напредък като Инициативата за районна съгласуваност „ Три морета ". Според президента, ускореното обществено и икономическо доближаване с сътрудниците ни от Западна Европа е обща цел за страните от Източна Европа посредством рационализиране на транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност в нашия район.

Инвестиционният фонд на „ Три морета " към този момент финансира планове в страните-участнички и това е значим знак и към сътрудници отвън нейния географски обсег, стана ясно от думите на президента. Заявен е интерес за съдействие от страна на Япония, Южна Корея, Англия и Катар. „ Целта, която сме си сложили, е да притеглим интереса на бизнеса и капиталовите фондове, с цел да бъде нашият район все по-разпознаваем в международен мащаб ", съобщи президентът. Държавният глава уточни също по този начин, че огромните планове в региона на транспортната, енергийна и цифрова инфраструктура изискват големи финансови средства, които следва да бъдат привлечени в Инвестиционния фонд.

Държавите-участнички в самодейността би трябвало да работят по този начин, че наличните средства да бъдат изразходвани по най-хубавия и образован метод, с цел да носят добавена стойност, уточни Румен Радев. По думите му, най-важната съгласуваност е в региона на науката и образованието, която да сплоти научния и проучвателен капацитет на младежите от Източна Европа, които дружно да търсят общи решения за бъдещето на района. „ Това е огромният триумф и този приоритет се прибавя към самодейността по време на българското председателство ", акцентира президентът. На идната среща на върха в София се чака да бъде инициирано основаване на мрежа от просветителни, новаторски и научно-изследователски организации в страните-участнички, което да подтиква привличането на вложения и създаването на нови технологии в Източна Европа.

Румен Радев открои и приноса на страната ни за разширение на географския обсег на Инициативата „ Три морета ". „ Не можем да приказваме за успеваемост в свързаността, до момента в който има ограничавания по оста Север-Юг, където тя е на-слабо развита ". В този смисъл включването на Гърция е от основно значение, тъй като на границата сред България и южната ѝ съседка се пресичат значими енергийни, транспортни и цифрови трасета ", съобщи президентът.

Форумът „ Инициатива „ Три морета " - единение, нововъведения, съгласуваност " се състоя под патронажа на президента в границите на българското домакинство на районната самодейност за съгласуваност „ Три морета ". Организатори са Институтът по транспортно строителство и инфраструктура, съдружие „ Български конгрес по транспортна инфраструктура " и Факултетът по транспортно строителство към УАСГ. В събитието взеха присъединяване водещи специалисти от транспортния и инфраструктурен бранш.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР