Tрябва да инвестираме в обучението по математика, природни науки и

...
Tрябва да инвестираме в обучението по математика, природни науки и
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Tрябва да инвестираме в обучението по математика, природни науки и техника

Tрябва да влагаме в образованието по математика, естествени науки и техника. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на новия корпус по естествени науки "Еврика " в 52 СУ "Елисавета Багряна " в София.

"Ще насърчим в по-голяма степен гимназиите да избират профили, свързани с математиката и естествените науки във втори гимназиален стадий ", добави той.

"Често споделяме, че най-големият бранш е туризмът, че той основава най-голяма добавена стойност. Всъщност това основават промишленостите, свързани с техниката и технологиите, машиностроене и там е най-големият капацитет ние да генерираме напредък ", съобщи просветният министър.

"От позиция на самостоятелната житейска реализация на всяко едно дете, можем да кажем, че това ще бъдат позициите, които са свързани със задълбочено проучване на математика, естествени науки, информатика, като те ще обезпечат най-пълноценна бъдеща реализация. Това са позициите, в които най-вече ще порастват приходите както в интернационален мащаб, по този начин и в България. Не можем да сме сигурни, само че може в огромна доза убеденост да го чакаме ", разяснява просветителният министър.

"Тази година приказваме за преструктуриране на приема от профилирани към професионални гимназии. Догодина може би повече ще приказваме за преструктуриране на банкет от профили и посоки, свързани със STEM ", добави министър Вълчев.

"По линията на дейностите на ползи, ще регламентираме и метода за поощряване на избрани области. Ще подтикваме действия по ползи с просвета, техника и технологии ", добави той като акцентира, че и най-важни са учителите, а и материалната база. Министър Вълчев напомни, че предходната година са вложили целево в множеството математически гимназии у нас за възстановяване на материалната база.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР