Трябва да имаме разумна, дългосрочна стратегия, защото по онова време

...
Трябва да имаме разумна, дългосрочна стратегия, защото по онова време
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков за новата си книга „Българското крушение 1913 ”: Искахме си Охридското езеро, а загубихме Бяло море


Трябва да имаме рационална, дълготрайна тактика, тъй като по това време си искахме Охридското езеро, а загубихме Бяло море.

Това съобщи довечера огромният наш историк акад. Георги Марков пред БГНЕС преди премиерата на новата си книга "Българското поражение 1913", показана от издателство „ Захарий Стоянов ”, която се състоя в огромния салон на Българска академия на науките. Сред присъстващите бяха учени, професори, учени и поклонници на научното дело на историка.

„ Втората балканска (Междусъюзническата) война бе кръвопролитна и напрегната, прекомерно къса като календарно време и извънредно наситена със събития като историческо време. Достатъчно е да споменем, че за един месец починаха 20 606 български бойци, подофицери и офицери, а 50 303 бяха ранени. Жертвите на популацията са още по-големи. България понесе жестоки удари от всички страни, а я нарочиха за „ непоправима агресорка", написа създателят.

Това е война, която предопределя ориста на генерации наред, съобщи акад.Марков. Днес всеки жител на България има бежански корени. Дедите ни са от Добруджа, от Поморавието, от Вардарска Македония, от Беломорска Македония, от Източна Тракия… Това е една доста тежка историческа материя и съумях да изтегля даже от злото поуките, тъй като ние означаваме Първата балканска война, която е печеливша, само че Втората е освен изгубена война, а национално поражение. Но и там има поучения, най-много за тези, които ръководят страната: би трябвало да има рационална, дълготрайна тактика. Не да се упорства всичко или нищо, в този момент или в никакъв случай, както са споделили цар Фердинанд и някои генерали към него и са дали мотив на една коалиция от пет балкански страни да нападне България и да прекърши нейното национално обединяване, а да се изчака, разяснява историкът. Но…тогава надвиват възприятията. Говоря и за публичното въодушевление, и за вестниците тогава. Но тези, които са управлявали страната не би трябвало да се поддават на тези страсти, а да бъдат рационални и да мислят в вероятност по кое време една война може да бъде извоювана и кога- авансово изгубена, установи акад. Марков.
 Акад. Георги Марков показа новата си книга "Българското поражение 1913", Акад. Георги Марков показа новата си книга "Българското поражение 1913", / БГНЕС
И в днешния ден има моменти, в които мечтаното се взема за фактически и когато се разчита на някой съдружник, което е сателитния синдром, разяснява той. Не бива да залагаме единствено на една велика мощ, защото и те са преходни, не са всемогъщи, акцентира историкът.

За страдание, моите книги са прекомерно дебели, има някои политици, които ги четат, само че болшинството споделят: ние вършим история и нямаме време. А аз давам отговор: нито с вас е почнала историята, нито с вас ще свърши. Затова моят апел е- дано да четат и дебели книги, защото те са поучителни. И да схванат, че те не са първите, които ръководят България. Трябва да имат възприятие за историзъм, заключи акад. Георги Марков.
 Трябва да имат възприятие за историзъм, заключи акад. Георги Марков. Трябва да имат възприятие за историзъм, заключи акад. Георги Марков. / БГНЕС
Директорът на издателство "Захарий Стоянов" Иван Гранитски в своето слово назова акад. Марков популярен човек поради неповторимия му гений и продуктивност, който за 6 години съумя да издаде 6 книги, отдадени на войните на България през 20-и век. А за „ Българското поражение 1913 ” съобщи, че това е най-трагичната книга от най-трагичния ни исторически интервал за най-трагичната ни война. Похвални думи за създателя сподели и неговият ментор в историческата просвета акад.Константин Косев, който назова акад. Марков огромен академик, който добросъвестно и тъкмо предава и проучва историческите обстоятелства.

Приветствия до създателя за новият му труд сервираха с наличие и писмени приветствия кметовете на София, Сопот, Стара Загора, Бургас, Шумен и други /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР