Трябва да има законова промяна така, че да не може

...
Трябва да има законова промяна така, че да не може
Коментари Харесай

Има ли опасност за стойността на лева заради законова поправка на Менда Стоянова?

Трябва да има законова смяна по този начин, че да не може да има смяна на закрепения курс на лв. към еврото. Ако при договарянията в ЕЦБ има решение за смяна, би трябвало в закона да написа, че едностранно напущаме договарянията. Така икономистът Стоян Панчев разяснява препоръчана от ръководителя на Бюджетната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова за смяна на Закона за Българската национална банка.
Вчера (26 януари) стана ясно, че Стоянова предлага основаването на нов текст в закона, съгласно който от датата на влизане на България в " чакалнята на еврозоната " (ERM II) формалният валутен курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни в ERM II (Еврозоната + Дания) и ЕЦБ. Това мигновено провокира опасения, че други страни могат да кажат какъв ще е курсът.
Експертът от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) Петър Ганев се съгласи ненапълно с позицията на Панчев, само че с изискване – не в закона, а в мандата за договаряния е въпросът за курса. Всички други страни, които влязоха в еврозоната, влязоха при курс, който не беше изменен авансово, подсети той пред Нова телевизия. И увери, че няма заплаха, тъй като няма мандат при диалозите за чакалнята на еврозоната да се съгласим някой различен да трансформира валутния курс.
Панчев обаче възрази, че с поправката " Стоянова " може да бъде изменен тъкмо курсът. " Знаете какво следва – обезценяване на лв., никой не желая да тревожа ", сподели икономистът. Но Ганев беше безапелационен – в случай че някой желае да ни промени курса, просто не влизаме в чакалнята на еврозоната, това допуска мандатът за водене на диалози. А Панчев изиска изложение на мандата в Закона за Българска народна банка, с цел да няма законово намаляване.
Позицията на Българска народна банка
На 23 януари 2020 година ръководителят на Бюджетната комисия госпожа Менда Стоянова е внесла за разглеждане план за допълнение на член 29 от ЗБНБ. Българската национална банка и Министерството на финансите поддържат импортирания план. Законопроектът се поддържа и от ЕЦБ.
Целта на законопроекта е да се обезпечи сходство на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния развой и оперативните процедури за одобрение на валутните курсове в изискванията на валутно-обменния механизъм (ERM II). Това сходство е наложително изискване за присъединение към валутно-обменния механизъм.
Законопроектът не слага под въпрос настоящия режим на закрепен валутен курс. Както неведнъж е подчертавано от държавното управление и Българска народна банка, този режим ще бъде непокътнат до присъединение на страната към еврозоната и приемането на еврото.
Какво изясни Стоянова - вижте в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР