Трябва да има възможност хората да си изберат храната, произведена

...
Трябва да има възможност хората да си изберат храната, произведена
Коментари Харесай

Земеделският министър: Търговските вериги са препъни камък за бг-доставките

Трябва да има опция хората да си изберат храната, създадена и от българските производители. Преговорите с комерсиалните вериги у нас обаче се оказали препъни камък за бързи и съответни дейности в областта на земеделието. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
" Две седмици, аз в качеството си на министър, съм в обстановка да се апелирам на 5 вериги да ми дадат данни за техните снабдители за техните снабдители на плод, зарзават, месни артикули. Това, което по статистика имаме най-вече и по статистика използваме най-вече от всичко, което произвеждаме. За да проведа диалог с тях и да намерим механизма, по който тази доставка да е от български производител. Какво получих от веригите след две седмици молба? Нула реда информация. една от веригите ми пусна табличка с 5 реда и един човек, който докарва плода и зеленчука за веригата. ", изясни министър Танева.

Това е обвързване, което веригите във Франция в този сложен миг, го одобриха и схванаха без потребност от пояснения, акцентира тя.

Припомняме, че в спешната обстановка страните в целия свят търсят метод да подтикват родното произвеждане и да обезпечат храна на популацията си: Англия стартира акция " Нахранете нацията " ; а Германия разгласи, че ще одобри 400 000 сезонни служащи, в това число от България.

" Имаме 100 000 души, заето в земеделието. Респект към тях. Хорат потеглиха да създават след разпродажба в земеделието. Процес, който го е нямало в нито една страна ", акцентира още министърът.

Министерството на земеделието и храните е получило оферти от браншовите организации и към този момент има подготвен проект със тласъци за българските селскостопански производители.

Министерството на земеделието и храните предлага локалните производители в цялата страна да имат достъп до всеки от обектите на комерсиалните вериги (мултинационалните, посочи министъра) с представителства в цялата страна, сподели Танева.

" Ние не постановяваме нито какъв брой да се купи, нито от къде, а желаеме регулация и достъп до точката на разпространяване на локалните производители. Говорим за напълно различен канал за предложение не за метод на доставка или друго ", посочи тя и даде образец със Сливен, където има оранжерия на 5 км от града, а в комерсиалната мрежа в града няма тяхна продукция. " Тук приказваме за това: от комерсиалните площи на веригите да бъдат отделени площи за локални производители. Как ще си решат канала за доставка е тяхна работа. Ние единствено споделяме при какви условия би трябвало да оперират те ", безапелационна беше Танева.

Така министърът отговори на Сдружението за съвременна търговия, които през вчерашния ден обясниха, че не могат да отговорят на сходно изискване поради авансово подписани контракти за доставка и прочие " Ако погледнем справката, ще забележим, че тъкмо това Сдружение държи сигурно мажоритарния % по разпространяване на стоките у нас. Категорично няма съображение да считат, че ще има нарастване на цените за доставка ", сподели още Танева.

Що се отнася до неналичието на служащи в бранша, по думите на министъра този въпрос ще се реши удобно от самосебе си, след почналото придвижване и в стопански, и в чисто районен проект поради разпространяването на ковид.

Предоставили сме помощ на кланниците - по 7 лева на глава агне при кръвопролитие. Съврзано е с идните празници. Това е метод да подпомогнем още веднъж българските производители. Има проблеми - българският производител е малък и безсистемен в производството на зеленчуци, плодове и животни, и е мъчно административно да му се помогне, само че вършим каквото можем, сподели още тя.

По думите на министър Танева всички локални и фермерски пазари би трябвало да работят, при строго съблюдаване на противоепидемиологичните ограничения.

По отношение директния достъп до фермите - през днешния ден Агенцията по храните ще бъде издадена заповед, с която при обезпечени противоепидемиологични условия, гарантиращи безопаснотта на храната и в случай че фермата е записана по закона, директният достъп е бъде обезпечен.

Осигурили сме опция за нисколихвено кредитиране в бранш Плодове и зеленчуци до 30 милиона лева, сподели Танева. Това е станало допустимо след решение на Управителния съвет на Държавна фирма " Земеделие ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР