Трябва да има специална програма на Министерството на културата, която

...
Трябва да има специална програма на Министерството на културата, която
Коментари Харесай

Синът на Радой Ралин за баща си: Една красива грешка

Трябва да има специфична стратегия на Министерството на културата, която да поддържа запознаването на новите, на младите публики, със основателите на българската просвета и нематериалност. Това сподели за Българска телеграфна агенция нощес синът на Радой Ралин Кин Стоянов, преди премиерата на „ Радой Ралин - една красива неточност “. С музикално-поетичния театър се означават 100 години от рождението на сатирика. Спектакълът бе изпълнен за пръв път през днешния ден /07.06 б.р../ в зала „ Максим “ в Българската телеграфна организация.

„ С този театър цялата натрупа, с която го изнасяме, желаеме да обърнем внимание освен върху паметта на Радой Ралин. Аз намирам, че той би подкрепил една акция, в която българската страна да помогне младите публики да се срещнат с тези духовни проводници, които организираха българската просвета от XX в XXI век “, сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Кин Стоянов. Допълни, че става дума за писатели, художници, композитори, режисьори, драматурзи. Стоянов загатна имена като Блага Димитрова, от чието рождение се навършиха 100 години също през 2022 година, Валери Петров, Христо Ганев, Йордан Радичков, Иван Радоев и Методи Андонов.

„ Трябва да има специфична стратегия на Министерството на културата, която да поддържа запознаването на новите, на младите публики, с тези хора. И тя да е основана на един безусловно либерален принцип “, уточни Кин Стоянов. Според него е добре това да се случи без комисии, които да вземат решение, а всяка една културна институция - без значение дали това е спектакъл, издателство, читалище или филхармония – да се обръща за поддръжка към Министерство на културата и да показва тези основатели на българската просвета и нематериалност, с които намира, че е значимо да се срещнат младите публики. „ Това е задачата на този театър, който неслучайно потегля от Българската телеграфна организация “, акцентира Стоянов.

Допълни, че посвещава довечера на паметта на Александър Вълчев, дълготраен шеф на Националния политехнически музей и татко на Кирил Вълчев, генералния шеф на Българска телеграфна агенция. „ С Александър Вълчев, Радой Ралин и госпожа Весела Алексиева – Бранд, бяхме създатели на фондация „ Райко и Радослав Алексиеви “. Радой Ралин и Александър Вълчев бяха най-важните движещи фигури, които върнаха паметта за Райко Алексиев в българското общество “, уточни Кин Стоянов и посочи, че става дума за интервала 1990 -1993 година, когато е маркирана 100-годишнината от рождението на Райко Алексиев. „ Мисля, че татко ми и бащата на настоящия шеф Българска телеграфна агенция направиха напряко невъзможното, с цел да се върне Райко Алексиев в културната памет на българина “, сподели той.

Запитан за самия театър „ Радой Ралин - една красива неточност “ и по какъв начин са определени творбите за него, Кин Стоянов отвърна, че всичко се е случило напълно естествено и доброволно. „ Всичко стана в една изключителна емпатия и креативна атмосфера с Кирил Калев, който беше един от обичаните композитори на Радой Ралин, с Михаил Шишков и с Лина Шишкова “, уточни той.

По време на самия театър Стоянов описа за какво, когато става дума за тази 100-годишнина, той назовава Радой Ралин " една красива неточност ". „ Ако човек огледа обратно и се опита да види живота му, то целият живот на моя татко, още от самото му раждане, се трансформира в някаква красива поредност от неслучвания, несполучвания, от неточности, които се подреждат “, сподели синът на сатирика. Допълни, че даже по силата на една красива неточност Радой Ралин се озовава и като доброволец на фронта. „ А най-красивите неточности, които Радой Ралин правеше през живота си, това бяха неговите влюбвания “, акцентира Стоянов.

Документалният музикално-поетичен театър стартира със запис на гласа на Радой Ралин и с негови размисли за войната, писани, когато той е бил на фронта през 1945 година Кин Стоянов уточни, че тази смяна в сюжета се постанова поради събитията в Украйна, към които евентуално самият стихотворец не би бил апатичен. В спектакъла прозвучаха емблематични стихове, епиграми и песни, писани от сатирика. Те бяха изпълнени от Лина Шишкова, Михаил Шишков и Кирил Калев. Сред осъществяванията бе и трансформиралата се в шлагер ария „ Веселина “, която е част от репертоара на „ Щурците “. Кин Стоянов описа мемоари за своя татко и за неговото творчество. Спомената беше и емблематичната стихосбирка „ Люти чушки “ с епиграми на сатирика.

Сред гостите на събитието бяха генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, ръководителят на дирекция ЛИК доцент Георги Лозанов, поетите Георги Константинов и Недялко Йорданов, както и Петър Стоянов – президент на Република България в интервала 1997 - 2002 година

Както писа Българска телеграфна агенция, след премиерата си в София музикално-поетичният театър ще гостува на 9 юни в Народно читалище „ Надежда “ във Велико Търново. А на 29 август „ Радой Ралин - една красива неточност “ ще бъде част от Празниците на изкуствата „ Аполония “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР