Трябва да има прозрачност на сделките на енергийната борса. У

...
Трябва да има прозрачност на сделките на енергийната борса. У
Коментари Харесай

АКИБ: Очевидно има манипуация на цените на тока на БНЕБ, надяваме се КЕВР да разплете казуса


Трябва да има бистрота на покупко-продажбите на енергийната борса. У нас покупко-продажбите в границите на деня са анонимни, само че в Румъния не е по този начин, затова не европейски правилник пречи на прозрачността. Това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АКИБ/ Васил Велев в изявление за БНР.

Велев напомни, че АКИБ и Асоциация „ Свободен пазар “ сезираха Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ за прекомерно високите цени, на които се продава електрическата сила за бизнеса на Българска самостоятелната енергийна борса /БНЕБ/. Сигналите са от първите дни на октомври, а през днешния ден КЕВР реши да стартира първото си следствие за това има ли на съображение за сходно повишаване цената.

„ Имало е и други случаи, когато сме имали основателни съмнения за пазарни операции и търговия с вътрешна информация, само че в този момент, след измененията в Закона за енергетиката, КЕВР има правата да проверява и санкционира такива дейности. Освен, че цените са рисково високи, електроенергийните тържища към нас търгуват на по-ниски цени, което ни кара да мислим, че това е вътрешна причина, а не интернационално събитие. За нас са необясними тези аномалии - за един близо два пъти разлика има за едни и същи час една и съща електрическа енергия. Очевидно, едното от двете цифри не е пазарно и става дума за манипулиране на пазара и покупко-продажби сред свързани лица, които целят персонално облагодетелстване. За нас, това е явно. Надяваме се и имаме вяра, че КЕВР ще успее да разплете тези история “, разяснява Васил Велев по стратегия " Хоризонт " на нациналното радио.

Председателят на АИКБ изясни схемата, по която, по мнението на двете организации, става манипулирането на борсовата търговия: „ …Защото явно има манипуация. Използва се съсредоточена пазарна мощ в няколко сдружения на БЕХ, които са огромни производители на сила, които манипулират пазара. Това става последния метод - на пазара ден напред се слага низък предел доста висок и който има потребност безусловно да закупи електрическа енергия и не желае да рискува да чака идващия ден, а няма друго предложение, също така, което е явно в сговор за високи цени, купува на високата цена. На идващия ден, за същия час, същите продавачи най-вероятно продават на два пъти по-ниска цена явно на свои хора, които знаят, че може такава договорка да се случи, тъй като в пазара " в границите на деня " няма съревнование на поръчки. Там аз мога да съм декларирал цена 150лв., а вие - 100 лева и продавачът вместо да съобщи на мен, да продаде на вас, тъй като печели по различен метод “.

Явлението „ несъмнено утежнява бизнес климата “ и гони вложителите, защото те не могат да възнамеряват цената на продаваните артикули според от пазара ден напред на електроенергийната борса, безапелационен е Велев. Електроенергията е главният енергоизточник у нас и тя се отразява в най-голяма степен на инфлацията и конкурентоспособността, изясни той.

По данни на ЕСО, внасяме повече сила, в сравнение с изнасяме, тъй като в прилежащите пазари тя е по-евтина и търговците я купуват оттова, добави ръководителят на АИКБ.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР