Трябва да докажете, че духът, сърцето и умовете ви са

...
Трябва да докажете, че духът, сърцето и умовете ви са
Коментари Харесай

Анкара намеси Атина в изборите в Истанбул и обвини Имамоглу, че е "грък под прикритие"

Трябва да докажете, че духът, сърцето и мозъците ви са с турския народ! " Такива провокации към опозиционната Републиканска национална партия (РНП) могат да се чуят към идните кметски избори в Истанбул на 23 юни.

Авторът на тази фраза не е специалист или публицист от проправителствен вестник, а заместник-председателят на ръководещата партия Нуретин Джаникли. Миналата седмица той, представен от електронното издание " Ал Монитор " и локални медии, стана следващият представител на партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, подхванал тезата, която може да се заключи с думите му:

" Гърците споделят, че Екрем Имамоглу е грък. Има доста въпроси и подозрения. "

Залогът в акцията за изборите в Турция става все по-висок, до момента в който датата наближава - повторният избор е единствено след две седмици. Той се наложи след сигнал на ПСР към изборната комисия. Кандидатът ѝ, някогашният министър председател Бинали Йълдъръм, загуби от опозиционера Екрем Имамоглу, повдигнат от РНП и подсилен и от поддръжници на други партии (например кюрдската ДПН). Впоследствие партията на Ердоган заприказва за нередности и свърза резултатите от изборите с наличие в секциите на членове на придвижването на проповедника Фетхуллах Гюлен, считано в страната за терористична организация от неуспелия опит за прелом насам.

Зад тази тактика се крие частично произходът на Имамоглу. Популярният претендент е от Трабзон - черноморска провинция, в миналото ръководена от перси и гърци. Градът даже е столица на просъществувалата няколко века Трапезундска империя, основана при рухването на Константинопол в ръцете на кръстоносците през 1204 година

Митинг в Трабзон за изборите в Истанбул

Роденият в Касъмпаша (Истанбул) Ердоган в действителност може да наблюдава корените си до Ризе, откъдето е фамилията му - черноморска провинция на няколко десетки километра източно от Трабзон. Тази миграция е и измежду главните демографски промени в Истанбул през XX в., когато милиони поданици от всички краища на Турция прииждат в икономическото сърце на модернизиращата се страна.

Ердоган и ПСР знаят това. Президентът забрани на депутатите си да се прибират по родните места към свещения месец Рамазан, с цел да пропагандират измежду съгражданите си в Истанбул. Там, по самопризнание на президента, живеят хора от цялата страна.
CHP candidate for Istanbul #Ekremİmamoğlu’s visit to the Black Sea region is a massive strategic blow to AKP. Why? AKP just tried to undermine Imamoglu by implying he is in fact a crypto-Greek/Christian, simply because he is from Black Sea region. Big, big, mistake. How so?

4/n pic.twitter.com/e9NjsErB2z
— BurakKadercan (@BurakKadercan) June 5, 2019

Мнозина от тях са от черноморските провинции. Така не са чудни мненията на Бурак Кадержан, професор по тактика във Военноморския лицей в Роуд айлънд. ПСР обиди цялостен район, пробвайки се да работи против Имамоглу и да го дефинира като " скришен грък и християнин " и направи " огромна неточност ", изясни той в " Туитър ".

Този ход на ПСР докара до необикновена за страничните наблюдаващи развръзка. Имамоглу бе посрещнат като воин в Трабзон, където дойде за... избирателен протест. " Независимо от етническите им корени ние почитаме 82-та милиона поданици в тази страна ", изясни той. Същата сцена се повтори по цялото крайбрежие - от Зонгулдак на запад до Ризе на изток, споделя " Ал Монитор ". Изданието отбелязва, че същите тези черноморски гласове бяха в огромна степен решаващи за изборите предходната година. Тогава в Трабзон партията, издигнала Имамоглу, взе едвам 15 на 100 от бюлетините. В Истанбул обаче се смята, че най-голямата група гласуващи е точно от черноморски генезис.

По-уважително към кюрдите

Имамоглу има преднина и съгласно последните изследвания. Решаващи обаче ще са идващите 10 дни. По-рано през днешния ден Анадолската организация заяви, че двамата ще влязат в директен конфликт онлайн по малкия екран на 16 юни.

Според Майкъл Маккензи това е нова тактичност. Ако за изборите на 31 март главните офанзиви към опозицията бяха за връзки на кюрдите със неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и на кемалистите - с ПКК (чрез съдействието с кюрдски кандидати), то езикът към кюрдите се промени в последните седмици.

Новата форма на офанзива против опозицията, предизвикана от публикация в гръцки вестник (нарекла Имамоглу " понтиеца, отвоювал Константинопол от Ердоган " ), обаче поражда въпроси за какво ръководещите рискуват толкоз доста в бастион на турския шовинизъм, написа Маккензи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР