Трябва да бъде създадена дългосрочна стратегия за развитие на отбранителната

...
Трябва да бъде създадена дългосрочна стратегия за развитие на отбранителната
Коментари Харесай

Оръжейната индустрия иска среща с министрите на отбраната и на икономиката

Трябва да бъде основана дълготрайна тактика за развиване на отбранителната промишленост у нас, сподели в „ Неделя 150 “ на БНР акад. Стефан Воденичаров - съпредседател на Сдружение “Българска отбранителна промишленост " (СБОИ).

Сдружението и управленията на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ желаеха среща с министъра на стопанската система Емил Караниколов и министъра на защитата Красимир Каракачанов, с цел да бъде разисквана визията на страната за присъединяване на военнопромишления комплекс в модернизацията на армията.

Акад. Воденичаров изясни: " Няколко са нещата, които желаеме да дискутираме с двамата министри. Първо - присъединяване на отбранителната промишленост в трите стратегии за рационализация на българската армия; основаване на условия и финансиране за научно-изследователската работа и подготовката на фрагменти за отбранителната индустрия; въпросът за нововъведенията и въпросът за военновременните ресурси. Трябва да има дълготрайна тактика за развиването на отбранителната промишленост. Във фонд „ Научни проучвания “ и фонд „ Иновации “ няма специфични посоки, свързани с отбранителната промишленост. Даже и Европейски Съюз преди две години разбра, че не може да оказва помощ всичко друго, без проучванията за сигурността, само че в България още тези неща не са настъпили. Трудно беше изработен и колежът за обучение в региона на отбранителната промишленост в Казанлък. Подготовката на фрагменти в доста области в България към този момент не се прави. Не можем непрестанно да излизаме като представители на България на международния пазар с едно доста положително добро име, а да нямаме  квалифицираните, фрагменти които да основават новите артикули. Ние сме и може би една от дребното страни, които на международни изложби с народен щанд ".

Воденичаров посочи, че компаниите, които упрекват СБОИ в гонене на частни ползи са единствено тези, подчинени на Министерство на стопанската система. Членове на сдружението сега са 18 сдружения. ТЕРЕМ, която е държавна, остава член на СБОИ. Тя е на послушание на Министерство на защитата.

Воденичаров не е имал контакт с министъра на стопанската система Емил Караниколов. „ Опитахме се да установим контакт, не можахме да го установим “.

Според Воденичаров е нужна нова цялостна тактика за развиването на отбранителната ни промишленост.

Академикът е бил впечатлен от щанда на Сърбия на ревю в Абу Даби и сръбските бронетранспортьори, които са от вида, който България желае да купи.

Той регистрира, че през миналата година има спад „ в някои дефинира области “ на продажбите на оръжие, само че е оптимист след диалозите в Абу Даби.

Традиционните за България пазари сега развиват лична отбранителна промишленост, посочи той. „ Което значи, че ние би трябвало да вложим средства в нововъведения, с цел да вървим напред с нови, ефикасни произведения. Това е бъдещето “.

„ Смятам, че нещата в промишлеността ще вървят добре. Проблемът е в развиването на нови типове произведения и въпросът с фрагментите - това са тежките въпроси, които стоят пред нас “, изясни ученият, който е безапелационен, че огромна част от приватизираните военни предприятия са били „ избавени от хората, които поеха уговорката да ги приватизират “.

Воденичаров има над 40 произведения, признати от НАТО. На последното ревю от българска страна е показал първата в света система за заглушаване на подводни връзки и устройство, което пробива 100 милиметра ризница на 60 метра разстояние.

„ Другите компании също демонстрираха неповторими неща. Наистина българите са доста изобретателни и би трябвало да бъдат подпомагани, да не им се пречи да развиват своята активност “, сподели Воденичаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР