Трус с магнитуд около 2,5 по скалата на Рихтер е

...
Трус с магнитуд около 2,5 по скалата на Рихтер е
Коментари Харесай

Трус от 2,5 по скалата на Рихтер е регистриран край Димитровград

Трус с магнитуд към 2,5 по скалата на Рихтер е регистриранкрай Димитровград. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ ръководителят на Департамент „ Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев. „ Регистрирано е релативно по-забележимо земетресение в категорията на микроземетресенията с магнитуд по-малък от 3. Това стана към два часа по-късно от това край Своге – в 8.45 часа в региона на Димитровград с магнитуд към 2,5. Там, в този регион в последно време стават такива трусове. Ние ги назоваваме микроземетресения “, разяснява сеизмологът.
Той уточни, че тази заран е записано и земетресение с магнитуд над 4,5 на територията на Турция, на 20 км от Измир. „ Там всекидневно стават такива с магнитуд 5-6 и по-голям. За благополучие, нашата територия е ситуирана в по-вътрешноконтинентална област, а не на контакт сред обособени микроплочи, какъвто е казусът на Западна Турция или анадолската микроплоча, която контактува с егейската. Там са доста по-големи придвижванията на повърхността и се образуват напрежения в контактите на структурите в дълбочина. Там стават доста по-често и по-силни трусове “, изясни проф. Ботев.
По думите му при слабите трусове не се чакат съществени въздействия върху инфраструктурата, постройките и оборудванията. „ Единственият резултат е върху съзнанието и душeвността на хората, че малко по-силно се усеща такова земетресение, само че то не води до последствия, застрашаващи здравето им “, сподели още проф. Емил Ботев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР