Трупът на убития саудитски журналист Джамал Хашоги е бил намерен

...
Трупът на убития саудитски журналист Джамал Хашоги е бил намерен
Коментари Харесай

Намериха тялото на убития саудитски журналист Джамал Хашоги

Трупът на убития саудитски публицист Джамал Хашоги е бил открит в бунар покрай консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, оповестява турското издание Haberler, представено от БНР.
 Случаят  Анонимен саудитски представител описа по какъв начин тъкмо е починал журналистът Джамал Хашоги  Заподозрян за убийството на Хашоги умрял в злополука
То се базира на изявление на водача на турската партия „ Ватан “ Догу Перинчек.

Джамал Хашоги е влязал на 2 октомври в саудитското консулство в Инстанбул, с цел да получи документи. Впоследствие Рияд призна, че журналистът е бил погубен и нерече това " неточност ". 

" Това е ужасна неточност. Това е ужасна покруса. Поднасяме им (бел. ред. на близките) нашите съболезнования. Ние усещаме тяхната болежка ", съобщи саудитският външен министър Адел ал Джубейр в изявление за телевизия " Фокс нюз ".

По думите му саудитските управляващи към този момент не знаят по какъв начин тъкмо е бил погубен Хашоги. Анонимен източник обаче е разказал пред " Ройтерс " по какъв начин тъкмо е настъпила гибелта на журналиста.

Екип от 15 саудитски жители е бил пратен за среща с Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде замаян и похитен, а след това, когато той е оказал опозиция, е бил погубен по време на хватка, причиняваща задушаване. Член на екипа тогава облякъл облеклата на Хашоги, с цел да наподобява, че той напуща постройката на консулството. Камери са снимали двойника, който обаче вместо с обувките на Джамал Хашоги, бил с маратонки.



Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл ще посети през днешния ден Турция, с цел да помогне за следствието на гибелта на Джамал Хашоги. Основна цел на нейното посещаване е да откри каква е ролята на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в убийството на журналиста, написа турското издание " Хюриет Дейли Нюз ".

Днес следва турският президент Реджеп Тайип Ердоган в тирада пред Народното събрание да разкрие детайлности за убийството на Хашоги " в цялата им голота ". Той упорства 15-те забъркани саудитци, които в този момент са в Рияд, да бъдат съдени в Турция.

Казусът с убития Хашоги влезе и в Европарламента. Евродепутатите ще обсъдят случая на фона на растящия напън върху Саудитска Арабия.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че страната ѝ няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, до момента в който продължава сегашната неустановеност за това какво се е случило с журналиста.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР