Трупът на Даниела е намерен около 21,30 часа на 30-ина

...
Трупът на Даниела е намерен около 21,30 часа на 30-ина
Коментари Харесай

България Онемя От Кошмара! Кучета Разкъсаха 21-Годишната Даниела Иванова! Откриха Разчленения Й Труп Край Бар

Трупът на Даниела е открит към 21,30 часа на 30-ина метра от входа на бар " Майк ", благосъстоятелност на предприемача Милко Стайков, който директно до него има и автосервиз. Около младата жена са видени три от четирите немски овчарки на Стайков. От самото начало главната версия е, че те са я раздрали. Разследването обаче не открива сигурно по какъв начин тъкмо се е случило това.

Във съдбовната вечер Даниела има среща с приятеля си в бар " Майк ", който се намира напълно покрай блока, в който тя живее със фамилията си. Според родителите и сестра й младата жена излиза от вкъщи си сред 20,30 и 20,40 ч., като следственият опит открива изрично, че дистанцията от жилището до заведението е единствено 2 минути и половина. Не се знае какво се е случило оттогава до намирането на тялото ѝ, очевидци на това по какъв начин е нападната от кучетата няма.

Установено е, че в края на работния ден животните са прибрани в двора на автосервиза, зад 3-метрова телена ограда. Едното даже е вързано със синджир, тъй като е доста буйно. В протокола от огледа на мястото на престъплението не са маркирани никакви повреди по оградата, а съгласно специалисти немските овчарки не биха могли да я прескочат.

Освен това Даниела е открита с вдигната до гърдите тениска, смъкнат до колената чеп, без връхни облекла, чорапи и ботуши. Разкъсаното яке, блузата и ботушите са открити на към 30 метра. Отговор на въпроса дали е допустимо кучета да съблекат човек и да смъкват ботушите от краката му не е издирван от проверяващите. Ботушите, чорапите и бельото даже не са приложени като материални доказателства по делото.

Очевидци описват по-късно, че незабавно откакто дамата е открита, кучетата са заключени в колиба, а ледено студеното ѝ тяло, покрито с голям брой рани, е прибрано в бара. Там я заливат с бутилка водка и я разтриват - с вярата да се свести. Викат Бърза помощ и притежателя на заведението. Линейката обаче дойде без доктор. Стайков упорства Даниела да бъде закарана незабавно в Спешното, а той потегля след медицинския автомобил.

През това време, след началническо предписание, на мястото се озовават голям брой въоръжени с пушки служители на реда. Те отварят бараката и първо гърмят във въздуха, а откакто кучетата се разбягват, стартира безразборна пукотевица. Дупки от патрони по-късно личат по жилищната постройка против сервиза, а стъклата на будката на портиера в прилежащия цех " Динамо " са строшени. За шанс няма потърпевши.

" Проданов (Веселин Проданов - началник на РПУ-Севлиево по това време - б.р.) ми се обади по телефона и ми сподели да предам на Милко незабавно да отиде там, с цел да приберат кучетата от нивите, другояче ще убият кучката. След малко отново се обади. Да съм кажела на Милко, че са умъртвили кучката. Обаждаше се, до момента в който не гръмнаха всичките кучета. Накрая ми сподели да взимам детето и да се махам, тъй като хората щели да ни линчуват. Чудя се дали нямаше да гръмнат Милко инцидентно в тъмното, в случай че беше отишъл ", споделя по-късно пред вестник " Сега " брачната половинка на Стайков - Пенка Коцева.

Според съдебно-медицинската експертиза на доктор Михаил Гайдарски раните по тялото на Даниела са от " ухапвания от животни (кучета) ".

" Възможно е разкъсно-контузна рана, каквато се предизвиква от куче, да бъде имитирана и с предмет. Всичко е допустимо ", споделя обаче пред съда доктор Мирослав Иванов - завеждащ хирургичното поделение на Общинската болница в Севлиево, който във съдбовния на 24 януари е дежурен в Бърза помощ.

Категорично е открито, че повода за гибелта е спиране на общата сънна артерия. Вляво и начело на шията е открита разкъсно-контузна рана с размери 6/2 см.

" Смъртта е настъпила относително постепенно - към 10-15 минути - и е била неизбежна ", написа още доктор Гайдарски.

В друга експертиза доктор Станислав Рачев, експерт по делото, пък твърди, че Даниела е изгубила 2-2,5 литра кръв за не повече от 2-3 минути. След още 3-4 минути настъпила мозъчна гибел. По делото обаче няма данни за открита човешка кръв на местопроизшествието. Не е открита и по козината на кучетата. Според вещото лице Евгени Радев не е допустимо те да са погълнали кръвта на Даниела, а размерите на контузно-разкъсните рани мъчно могат да се окачествят като ухапвания.

Габровският областен съд обаче отхвърля неговата киноложка експертиза и назначава тройна. Тя е направена от трима чиновници на Дирекцията на националната полиция, които за първи път вършат сходна експертиза. Те самите признават, че неналичието на кучетата затруднява обективността им. Така оферират " най-вероятното примерно развиване на събитията от вечерта " - жертвата е привлякла вниманието на завързаното със синджир куче, то е почнало да лае и е привлякло вниманието и на другите три кучета, а те се намирали в глутница, в гладно или полугладно нападателно положение и по някакъв метод са преодолели 3-метровата телена ограда.

" В това положение, настигайки към този момент бягащата жертва, са я съборили и съдбовното ухапване на сънната артерия е довело до изобилната загуба на кръв, предизвикала гибелта й. След повалянето на жертвата трите животни са траяли да раздират облеклата и обувките до намирането на жертвата от първия очевидец ", написа още в заключението.

Присъдата - първо почтен, след това - отговорен

До присъда за малко да не се стигне въобще. Предварителното произвеждане по случая е прекратявано четири пъти с претекста, че липсва закононарушение. Все отново, по разпореждане от Върховната касационна прокуратура, в последна сметка прокуратурата в Севлиево внася обвинителен акт в съда.

На 7 октомври 1999 година Габровският областен съд признава Стайков за почтен.
" Подсъдимият нито е можел, нито е бил задължен да планува настъпилия резултат - отглежданите от него кучета да причинят човешка гибел ", стимулират се съдиите.
Те обаче постановяват предприемачът да изплати 100 000 лв. обезщетение на родителите на младата жена.

Няколко месеца по-късно Габровският областен съд постановява тъкмо противоположната присъда - афишира Стайков за отговорен поради незаконна немарливост - могъл да планува, че кучетата му могат да убият човек. Приема се, че предприемачът е хранел кучетата си със сурово месо, с цел да са по-добри пазачи, въпреки други очевидци да споделят, че те не са били нападателни и даже с тях си играели деца.
Присъдата се основава на член 122, алинея 1 от Наказателен кодекс, който гласи: " Който аргументи другиму гибел по несъобразителност, се санкционира с отнемане от независимост до три години ". Магистратите дават най-високото наказване - 3 години затвор, само че понижават компенсацията за родителите на 20 000 лв..

По-късно присъдата е дефинитивно доказана от Върховния касационен съд.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР