Трупаните с години проблеми в БДЖ трябва да се решат

...
Трупаните с години проблеми в БДЖ трябва да се решат
Коментари Харесай

Кристиан Кръстев: Кризисен мениджмънт ще спаси БДЖ

Трупаните с години проблеми в БДЖ би трябвало да се решат с спешен мениджмънт. Това счита някогашният длъжностен министър на превоза Кристиан Кръстев. Той разяснява вчерашните оставки на управлението на железниците.

Припомняме - през вчерашния ден оповестиха напускането си ръководителят на борда и зам.-министър на превоза Велик Занчев, изпълнителният шеф Владимир Владимиров и финансовият шеф Филип Алексиев.

По-късно денем новината удостовери и министърът на превоза Росен Желязков, който съобщи, че е назначил одит в дъщерните сдружения на Холдинг БДЖ. Той изясни, че един от претекстовете за подадените оставки е неналичието на връзка в сдруженията и към министерството.

„ Абсолютно поддържам претекстовете на министъра на превоза да изиска оставките. Един от претекстовете е неналичието на връзка. Точно с този претекст аз освободих Владимиров през 2013 година Имаше липса на връзка сред кредиторите и холдинга и се беше наложило напрежение сред тях ", разяснява Кръстев.

Припомняме, че с изключение на при държавното управление на Марин Райков, в което министър бе Кръстев, Владимиров бе освобождаван още един път - от държавното управление на Пламен Орешарски, и всякога бе връщан отпред на БДЖ с идването в министерството на Ивайло Московски.

Кристиан Кръстев разяснява и спрения от Комисията за защита на конкуренцията търг за доставката на 42 нови мотриси. Процедурата на стойност 675 млн. лв. бе обжаллвана два пъти от немския колос " Сименс ", от " Шкода " и от китайската държавна компания CRRC. „ За да бъде спрян търга от Комисията, значи има нередности в документите. Очевидно специалистите в Комисия за защита на конкуренцията са си споделили тежката дума и БДЖ би трябвало да се съобрази с тях ", сподели някогашният министър на превоза и допусна, че параметрите за скорост на мотрисите биха могли да облагодетелстват избрани участници.

Според него дотациите за пътнически транспорти са удвоени по отношение на размера им преди 10 години, само че " все пак пътническите транспорти не са в цветущо положение, което приказва за мениджмънта ".

" Като цяло в железниците има бъдеще освен в България, само че и в международен мащаб ", счита Кристиан Кръстев/economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР