Трупането на пари отдавна е едно от основните хобита за

...
Трупането на пари отдавна е едно от основните хобита за
Коментари Харесай

Създателят на Duty Free стана първият милиардер, който се отърва от несметното си богатство още докато е жив

Трупането на пари от дълго време е едно от главните занимания за хората, даже не е нужно те да бъдат харчени, основното е в банковата сметка да има повечко нули.

Хората безусловно да захласнати от парите и хабят целия си живот за това, в тяхната банкова сметка да има колкото се може повече от финикийските знаци. Малцина са тези, които схващат, че катафалката багажник няма и завещават своите активи на разнообразни благотворителни фондове.

Именно по тази причина основателят на мрежата от магазини Duty Free Чарлз Фини може да се счита за в действителност неповторим човек, въпреки всичко, до момента в който останалите натрупат пари, той прави всичко по силите си, да се отърве от тях.

Още приживе мъжът е изхарчил за щедрост към 7.5 милиарда $.

Чарлз е роден в оскъдно семейство на ирландски имигранти в дребен американски град. Щастливият му билет за хубавия живот става Корейската война. След края ѝ на всичките взели участие бойци били изплатени обилни парични хонорари. Своите пари Фини похарчил за обучение.

Завършвайки бизнес в Университета "Корнел “, Фини отпътува за Франция, с цел да стартира собствен личен. По това време там били основани американски военни кораби, по тази причина младежът решил да продава на моряците алкохол без данък.

В качеството си на някогашен боен и деец той с лекост намирал общ език с евентуалните си клиенти и бизнесът стремително тръгнал нагоре.



Именно по това време почнал и японският стопански взрив. Хиляди японски туристи плъзнали из целия свят. Фини бързо осъзнал преимуществата на тази обстановка, следял туристическите потоци и почнал да набира за своите магазини миловидни девойки с азиатска осанка.

А в самите магазини почнал безмитна търговия със сувенири, цигари и алкохол.

Първият магазин от мрежата Duty Free Shoppers е открит през 1960 година в Хонконг, последвали го още няколко по бреговете на Съединени американски щати.

Като резултат, за към 10 години предприемчивият Фини натрупал положение в размер на 300 милиона $.

През 1988 година Forbes го подрежда на 31-во място измежду най-богатите хора на планетата.

Изданието било сметнало вярно неговия капитал, само че е сбъркало в едно - към оня миг с по-голямата част от парите си Фини към този момент не разполагал.

По-рано Фини предал всичките акции на основания от него фонд за щедрост The Atlantic Philanthropies. Става дума за към 7 милиарда $.

Фондът се занимава безусловно с всички: обучение, опазване на здравето, отбрана на човешките права. Дейността му се е разгърнала из целия свят, само че особено внимание Фини постоянно е обръщал на родната си Ирландия.

Фини, в действителност, към момента отчасти направлявал процесите по влагането на парите. Фондът провел пълноценни състезания, в границите на които участниците трябвало да показват своите бизнес проекти.

Освен това, от време на време членовете на фонда подтикнали други към щедрост.

През 1997 година Фини заречен да вложи 100 милиона $ в просветителната система на Ирландия, в случай че държавното управление направи същото.

Чарлз Фини е един от първите милиардери, които са почнали да дават големи суми за щедрост, вдъхновявайки с това мнозина да последват стъпките им. Например, Бил Гейтс и Уорън Бъфет са казвали, че точно образецът на Фини е бил основен за тях.

Към 2020 година активността на фонда ще бъде прекъсната, някъде тогава парите му ще свършат. Най-интересното обаче е това, че сега Чарлз Фини е на 88 години. Той е оставил за себе си 2 милиона $, не разполага със лично жилище, а часовникът на ръката му коства тъкмо 15 $.

Мъжът рядко дава изявленията, а в редките такива, той не обича да приказва за себе си, а за това по какъв начин и къде да се влагат пари.

Фини е уверен, че човек, с цел да стартира да оказва помощ на хората и да се занимава с щедрост, изобщо не би трябвало да чака да остарее.

Освен това, той счита, че богатите хора имат отговорности към обществото, само че все пак, той не счита, че има правото да им споделя по какъв начин да си харчат парите.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР