Труп на диво прасе, умряло от африканска чума някъде над

...
Труп на диво прасе, умряло от африканска чума някъде над
Коментари Харесай

Родопите почти затворени заради африканската чума

Труп на диво прасе, умряло от африканска чума някъде над Перущица, затваря нови територии в Пловдивско и в част от Родопите. Няма достъп до редица обичани туристически направления като екопътеки, скалния феномен Чудните мостове и други поради карантинната възбрана.
Това стана ясно през днешния ден от следващото съвещание на регионалната епизоотична комисия в Пловдив. Забранява се и достъпът до ловностопанските региони, попаднали в рисковите зони- те са в землището на Перущица, в селата Брестовица, Храбрино, в ловностопански регион Кричим, Скобелево, Устина е Петвар . В тези региони се не разрешава дърводобивът и ловът, брането на билки и гъби. Заради опцията болестта да бъде пренесена посредством гумите на натоварени с дървен материал камиони, при прецизно съблюдаване на ограниченията за биосигурност се дават седем дни, в които до момента събраният да бъде изнесен от зоните. 
Във фокуса на вниманието на комисията са и прасетата, отглеждани в частни домове в села, попадащи в 20 км санитарни зони. Те са ситуирани в 74 обитаеми места , до момента тествани са 51 от тях, което значи 1092 обекта. В по-голямата част хората сами са си заклали прасетата- 2 184 коледи към този момент са се състояли. 73 свине са избегнали ножа, а стопаните им са получили 29 наставления за непринудено унижощаване. Предстоят инспекции в още 23 места до края на седмицата . До 26 август стопаните би трябвало да внесат в локалните кметства цялостен комплект документи, с които удостоверяват доброволното умъртвяване на животните, с цел да получат полагащата им се помощ от 300 лева за санитарно разчистване и стерилизация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР