Трудовите злополуки в сектор Строителство са намалели, независимо ръста на

...
Трудовите злополуки в сектор Строителство са намалели, независимо ръста на
Коментари Харесай

По-малко трудови злополуки в строителството

Трудовите злополуки в бранш " Строителство " са намалели, без значение растежа на строителните размери, регистрирани в Национален осигурителен институт. По-малко злополуки са регистрирани през първото полугодие на 2018 година

От Инспекцията по труда осведомят, че и случаите на работа без подписан ттрудов контракт понижават. " Строителство " въпреки всичко остава измежду най-рисковите браншове.

През първите 6 месеца на годината Инспекторатът е направил общо 2840 инспекции в строителството при 2400 за същия интервал през 2017 година Това съставлява а 18% растеж на инспекциите. Проверките в бранш " Строителство " са 13% от всички извършени инспекции от трудовата ревизия.

За интервала има общо 63 трудови злополуки, три от тях са приключили със гибел. През 2017 година те са били 76, от които с съдбовен край са били 6. Работа без трудов контракт е открита 323 случая при 381 за интервала година по-рано. Намаляват и обектите, работните места, работното съоръжение и други, които директно са застрашавали живота и здравето на работещите - 88 по отношение на първото шестмесечие на 2017 година, когато са били 120.

Увеличава се броят на нарушаванията по отношение на обезопасяването на оборудването за работа.

2027 са откритите нарушавания по сигурността на оборудването от 11 711 общо, до момента в който година по-рано броят им е бил 1822 от 13 103. Всички нарушавания, които са открити в бранша са общо 13 982, от тях 9023 са свързани с сигурността и здравето при работа, а 4950 са в региона на трудовите правни отношения - възникването, осъществяването и прекратяването им, заплащането на труда, работното време и други

На процедура всеки пети публикуван от контролните органи на Агенцията акт е бил за нарушаване на строителен обект. 50% от всички издадени актове от Агенцията за нарушавания на здравословните и безвредни условия на труд актовете са в строителството - 510.

Най-честите проблеми са при обезопасяването на работа на височина както и необезобясяването на шахти, асансьори и други Не се обезопасяват и краткотрайните ел. съоръжения. Падането от височина и удар от електрически ток са едни от най-честите аргументи за трудови злополуки, довели до гибел на потърпевшите служащи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР