Трудовата книжка да стане електронен регистър на заетостта.Това предвиждат промени

...
Трудовата книжка да стане електронен регистър на заетостта.Това предвиждат промени
Коментари Харесай

Електронна трудова книжка ще защитава служителите

Трудовата брошура да стане електронен указател на заетостта.

Това плануват промени в Кодекса на труда, импортирани в Народното събрание.

Идеята е работещите да имат непрекъснат достъп до личните си данни, а работодателят да не може да вижда каква заплата е получавал служителя му на предходната си работа.

Един от вносителите на измененията - Божидар Божанов, съобщи, че сериозните въпроси от предходните планове за електронна трудова брошура към този момент са изчистени. И добави, че предлагането пази чиновниците, тъй като до този указател „ чиновници имат достъп до личните си данни, ограничаваме да виждат работодателите какво ти е било заплащането при предходни работодатели. Сега на хартиената брошура това се вижда и в действителност това лимитира опцията на чиновниците да договарят за заплата “.

Божанов изрази вяра измененията да минат през този парламент, само че не се ангажира с съответни периоди.

„ Една част от редица документи особено в трудово-правните връзки, в които има доста хартия, доста подписи, които просто са ненужни, ние желаеме да се махнат “, завяи по тематиката заместник-председателят на Стопанската камара Мария Минчева пред БНР.

Агенцията по заетостта би трябвало да построи електронния указател в съдействие с Министерството на електронното ръководство до септември 2024 година

След това работодателите ще разполагат с още 2 години, през които би трябвало да сканират и изпратят в регистъра трудовите книжки. Агенция по заетостта ще провежда въвеждането им в структуриран тип. Първоначалното попълване на регистъра на заетостта ще се случва от базите данни на Национален осигурителен институт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР